Promovisana četvrta generacija kadeta osnovne policijske obuke

30/04/2015

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je održana promocija četvrte generacije polaznika osnovne policijske obuke. Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u čin policajca je promovirsao četiri kadeta Policije Brčko distrikta BiH koji su pohađali jednogodišnji program osnovne policijske obuke I. nivoa, te uspješno obranivši završni rad stekli uslove za dodjelu čina 'policajac'.

Na prigodnoj svečanosti, Vukoja je istaknuo kako su kadeti Policije Brčko distrikta BiH pokazali ozbiljnost i upornost u savladavanju teoretskih znanja i praktičnih vještina, predviđenih nastavnim planom i programom, a neophodnih za posao policijskog službenika. Čestitavši im na ostvarenim rezultatima, Vukoja je naglasio potrebu stalnoga učenja i usvajanja novih znanja i vještina.

Osnovna policijska obuka se sastojala od tri faze. Prva faza je teorijska nastava s praktičnim vježbama u trajanju od sedam mjeseci (885 nastavnih časova). Nastavni plan i program realizovan je kroz 14 nastavnih predmeta (krivično pravo, kriminalistička taktika, kriminalistička metodika, kriminalistička tehnika, psihologija, rukovanje oružjem i vještine gađanja,…). U drugoj fazi polaznici su upućeni na praktičnu obuku u Policiju Brčko distrikta BiH, gdje su  proveli 4 mjeseca (640 radnih časova). Treća, završna faza obuke u trajanju od mjesec dana, sastojala se od situacione nastave te pripreme i polaganja završnog ispita u prostorijama Agencije u Mostaru.