, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kliknite za galeriju

Promocija XV. generacija mlađih inspektora

07/03/2024

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je u čin mlađeg inspektora promovirano 10 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

U uvodnom obraćanju, Marko Vujević, ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova je čestitao kadetima na uspješno okončanoj temeljnoj policijskoj obuci i, na temelju toga, stečenom činu mlađeg inspektora, a riječi zahvale je uputio svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj provedbi nastavnog procesa. „U obuku, koja je započela u kolovozu prošle godine, kadeti su uložili puno truda i polučili izvrsne rezultate. Nadam se da će stečena znanja u Agenciji, uz pomoć mentora u SIPA-i, znati iskoristiti i čak s inovacijama pristupiti radnim zadacima. Posao kojeg su odabrali je složan i zahtjevan, i traži da uvijek budu na strani pravde i zakona, zalažući se za sigurnost BiH“ – naglasio je Vujević ističući i to kako kadeti, uz sve svoje obveze, moraju raditi na daljnjem usavršavanju kroz različite vidove specijalističkih obuka sukladno zahtjevima posla na koji budu raspoređeni. 

Prigodnim riječima kadetima se obratio Zoran Galić, zamjenik ravnatelja SIPA-e, koji je prije svega prenio pozdrave i čestitke ravnatelja SIPA-e Darke Ćuluma. „Zahvaljujem se ravnatelju i djelatnicima Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova koji su uložili značajne napore da naše kadete dovedu na optimalnu razinu znanja. Samo značajnim ulaganjem u materijalno-tehničku opremljenost i infrastrukturu, stručno usavršavanje i ovakve temeljne obuke, policijske agencije na svim razinama vlasti u BiH mogu ići u korak s primjenom najmodernijih praksi koje nam dolaze iz zemalja EU. S tim u vezi, ističem kako nas ovakva razina obuke dovodi u situacije da naše sveukupne aktivnosti podignemo na višu razinu profesionalnosti“ – kazao je Galić poželjevši kadetima uspjeh u radu, uz napomenu kako će im biti pružena sva moguća pomoć i potpora.

Uz brojne goste i uzvanike, poglavito iz sektora sigurnosti naše zemlje, svečanosti je nazočio i zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak koji je, u ime Ministarstva sigurnosti BiH i svoje osobno, pozdravio kadete riječima da mu je veliko zadovoljstvo i čast podijeliti s njima radost ovog velikog dana budući ulaze u sigurnosni sustav BiH. „Vi ste na početku profesionalne karijere. Dobili ste priliku koju rijetki dobivaju i  nastojte je pametno iskoristiti. Kad sam prije 40 godina stupio u policiju, nisam mogao ni slutiti što me čeka u profesionalnoj karijeri. To isto i vama ponavljam, s obzirom na globalna nepredvidiva kretanja, napredak IT tehnologija i kriminal koji nema granica i u kojem se 'vrti' mnogo novca. Najsuvremeniju opremu, sredstva i metode koriste, a mi imamo čitav niz ograničenja u pogledu kadrovske popunjenosti, formalno-pravnih zapreka, proračunskih sredstava itd. Međutim, pored svih tih slabosti, mi se izuzetno dobro nosimo sa svim oblicima kriminaliteta i mogu konstatirati da je stanje u BiH  zadovoljavajuće. S tim u veze apeliram na vas, dragi kadeti, da nastavite na tim koordinatama, da stalno učite i idete u korak s vremenom. Vi ste generacija koja se srodila sa svim tehnološkim dostignućima i to maksimalno koristite. Neka vas krase upornost, temeljitost, odgovornost, disciplina, profesionalnost i uspjeh zasigurno neće izostati“ – kazao je na današnjoj svečanosti zamjenik ministra sigurnosti Ivica Bošnjak.  

Prema Nastavnom planu i programu, temeljna policijska obuka kadeta SIPA-e za čin mlađeg inspektora trajala je sedam mjeseci (879 nastavnih/ radni sati), a bila je podijeljena u tri faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava s polaganjem završnog ispita. Nastavni plan i program realiziran je kroz 17 predmeta: policijske ovlasti i etika, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, Ustav, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije, engleski jezik i menadžment u policiji.

Opći uspjeh ovih generacija je odličan, a Nastavničko vijeće Agencije je kadetkinjom generacije proglasilo Emu Vrdoljak koja se u svom prvom, službenom obraćanju, zahvalila nastavnom osoblju Agencije na prenesenom znanju i silnoj potpori. Posebno se zahvalila i predavačima SIPA-e, čija su im pomoć i bogato iskustvo bili od neprocjenjive važnosti. „Smatram da priznanje za kadeta generacije pripada ravnopravno svim mojim kolegama. U ovih sedam mjeseci bili smo jedni drugima druga obitelj i najveći vjetar u leđa. Iskustvo na ovoj akademiji je bila prva stepenica koju smo zakoračili prema ciljevima koje smo si postavili. Iako znamo da neće biti lako, nastavljamo hrabro koračati prema idealima za koje smatramo da su istinski vrijedni. Nadam se da ćemo ispuniti vaša očekivanja i da ćemo biti dostojni čuvari sigurnosti u najuglednijoj policijskoj agenciji BiH“ – kazala je kadetkinja Ema Vrdoljak koja će s danas promoviranim kolegama u profesionalnu službu stupiti sredinom ovog mjeseca nakon polaganja svečane zakletve.