Први кадети у новом комплексу Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова

31/08/2020

У Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова данас је започела обука 18 кадета Државне агенције за истраге и заштиту SIPA. Основну полицијску обуку I.нивоа, за чин 'полицајац' похађат ће осам кадета, док ће њих десеторо похађати основну полицијску обуку за стјецање чина 'млађи инспектор'.

Њихово школовање значајно је по томе, што су то први кадети које ће Агенција школовати и обучавати у новоизграђеном комплексу објеката. Комплекс је изграђен на земљишту површине 45.000м² које је Агенција, одлуком Владе Федерације БиХ, добила без накнаде у кругу Касарне „Станислав Баја Краљевић“. Смјештајни, управни и наставни објекти, те спортска дворана простиру се на скоро 10.000 четворних метара. Трају још радови на вањском уређењу, а то укључује уређење простора за борилачке вјештине, мали ногомет, рукомет, кошарку, одбојку, те атлетску стазу. Вриједност комплекса је 12.192.200 милијуна марака.

С обзиром на актуелну ситуацију по питању пандемије вируса ЦОВИД 19, Агенција је подузела смо све неопходне, превентивне мјере, у складу с Препорукама за организовање раднога процеса у стању проглашене пандемије. Образовни процес за чин 'полицајац' кадета СИПА-е трајат ће 26, а за чин 'млађи инспектор' 17 седмица.

Иначе, што се тиче провођења темељних надлежности Агенције у овој години, крајем трећем мјесеца, у Агенцији је  основну полицијску обуку I.нивоа, за чин 'полицајац', завршило 99 кадета Граничне полиције БиХ. С обзиром да је у том раздобљу започела пандемија вируса, није организована уобичајена свечаност дођеле цертификата.