Промовисана XI.генерација млађих инспектора

30/12/2019

У Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова данас је у чин 'млађи инспектор' промовисано 15 кадета Државне агенције за истраге и заштиту SIPA. Ријеч је о XI. генерацији која је у Агенцији похађала основну полицијску обуку II.нивоа и стекла чин 'млађи инспектор'.

На пригодној свечаности кадетима су први честитали: Бранко Вукоја, директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова, Јасмин Гогић, главни инспектор Државне агенције за истраге и заштиту SIPA и Мате Милетић, помоћник министра сигурности БиХ. Осврћући се на протекла четири мјесеца обуке, Вукоја је истакао да су кадети озбиљно приступили свим сегментима обуке која је реализована кроз 745 наставних и радних часова, подијељених у двије фазе: теоријска настава с практичним вјежбама и ситуацијска настава. Укупни успјех ове генерације је врло добар (4.3).

Наглашавајући како су изабрали часно и одговорно занимање, Вукоја, Гогић и Милетић су  посебно истакли потребу цјеложивотнога учења и усавршавања као основног услова за успјешну борбу против свих облика криминала, а с циљем повећања ефикасности рада полицијских агенција.

Иначе, наставни план и програм реализован је кроз 17 предмета: полицијски послови и овлаштења, руковање наоружањем и вјештина гађања, криминалистичка тактика, техника и методика, сигурност саобраћаја и управљање полицијским возилом, специјално физичко образовање, физичка култура и прва помоћ, криминалистичка психологија, уставно уређење и систем државне управе, кривично, прекршајно и кривично-процесно право, људска права, информатика и комуникације, енглески језик, те криминалистичке истраге.

Кадеткињом генерације Наставничко вијеће Агенције је прогласило Милицу Бурић, док су кадети Марио Милетић и Семир Сарајкић добили похвалнице као узорни кадети. Директор Вукоја је на крају свечаности уручио признање за допринос у провођењу наставнога процеса у 2019.години водитељу Одсјека за стручну и основну полицијску обуку Маиду Пајевићу.