Промовисано 50 полицајаца ДКПТ

15/10/2019

У присуству највиших представника сигурносних институција наше државе, данас је у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова у чин полицајац' промовисано 50 кадета Дирекције за координацију полицијских тијела. Ријеч је о XИИ. генерацији која је у Агенцији похађала основну полицијску обуку И.нивоа.

Школовање кадета ДКПТ у Агенцији је започело 4.3.2019.године, а њихов програм основне полицијске обуке за чин 'полицајац' трајао је седам мјесеци, током којих је реализирано 1336 наставних и радних сати, подијељених у три наставне фазе: теоријска настава са практичним вјежбама, стручно-оперативна обука и ситуацијска настава.

У пригодном обраћању директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Бранко Вукоја је истакнуо да су кадети у протеклих седам мјесеци стекли основна знања која кроз рад морају усавршавати. Нагласио је како полицијски посао тражи стручност, одговорност, упорност, пожртвовност, тимски рад и закониту примјену полицијских овласти.

Прије уручења цертификата, кадетима су се пригодним ријечима обратили и замјеник директора Дирекције за координацију полицијских тијела Ивица Бошњак, те помоћник министра сигурности Мате Милетић. Након честитки, наглашавали су како су кадети изабрали частан, али изнимно тежак посао. Наводећи како је Дирекција у поступку селекције кадета запримила хиљаду пријава, Бошњак је казао како се нада да су изабрали најбоље и да се међу данас промовираним полицајцима налазе можда и будући челници ове институције.

Наставни план и програм којег су савладали кадети садржи 17 наставних предмета међу којима су: полицијски послови и овлаштења, руковање наоружањем и вјештине гађања, криминалистичка тактика, техника и методика, сигурност у саобраћају и управљање полицијским возилом, специјално физичко образовање, физичка култура и прва помоћ, људска права, уставно уређење, кривично, прекршајно и кривично-процесно право, информатика, енглески, криминалистичка психологија, те надлежности и послови ДКПТ.

Ова генерација кадета ДКПТ школовање је завршила с врло добрим успјехом – 4,12, а кадеткињом генерације Наставничко вијеће је прогласило Елду Мејрић.

На крају данашње свечаности, директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова додијелио је похвалнице Ивану Пињуху, водитељу Одељења за специјалистичку обуку и Нермину Думпору, предавачу полицијских овласти и етике за немјерљив допринос организирању и проведби, како темељне тако и различитих видова специјалистичке обуке.