FRONTEX: Заједнички наставни план и програм обуке на тему профилирање и скенирање

26/09/2019

Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова у сарадњи са Полицијском школом у Сегедину (Мађарска), Центром за обуку Министарства унутрашњих послова Сјеверне Македоније и Академијом за безбједност Албаније учествовала је у пројекту под називом „Повећање ефикасности мјера граничне полиције у земљама Западног Балкана кроз регионално обједињене, функционирајуће у складу са Шенгеном, усклађене програме обуке у форми израде заједничких наставних планова и програма са аспекта профилирања и скенирања“.

Пројект је у цјелости финансиран од стране Агенције за европску граничну и обалску стражу FRONTEX (број пројекта: 2018/328/TRU).

Пројектне активности трајале су 12 мјесеци, а именовани експерти са четири полицијске академије израдили су и усагласили наставни план и програм за обуку под називом: „Албанија, Босна и Херцеговина, Мађарска, Сјеверна Македонија: заједнички наставни план и програм обуке о теми профилирања и скенирања“. Предметни наставни план и програм одобрен је од стране овлаштених институција држава учесница Пројекта.

Циљ обуке је стицање знања и/или усавршавање вјештина о значају профилирања и скенирања потребних за успјешно обављање послова у надзору границе ради спрјечавања организованог криминала, борбе против транснационалних пријетњи и нерегуларних миграција, те трговине људима, радикализације и трговине дрогама и опојним средствима.

 

2018/328/TRU

За ову активност Frontex је издвојио средства.

Frontex не одговара за стајалишта исказана у публикацијама и/или активностима за које су средства додијељена.