ATA USA - AEPTM: Oперације контроле руралних граница

23/09/2019

Уз стручну подршку Уреда за борбу против тероризма Сједињених Држава (ATA USA), Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова организовала је специјалистичку обуку на тему "Oперације контроле руралних граница".
Обуку похађају припадници  Граничне полиције БиХ. Њих 12 ће радити са тимом искусних америчких инструктора у наредних шест недеља: Роџер Сан Мартин, Руди Ајала, Хектор Пабон и Берт Де Ла Круз. Циљ обуке је побољшање оперативних и тактичких капацитета појединаца и јединица одговорних за спрjечавање илегалног уласка људи у земљу и кријумчарења робе у руралним пограничним подручјима. Теоретске и практичне теме биће покривене теоријским и практичним предметима: технике хапшења, праћење трагова, навигација копном, пресретање, извиђање, планирање операција и сл. Такође, веома важан дио обуке јесте обука о вјештинама преношења знања, те ће у том смислу бити обрађене тематске цјелине: принципи учења, вјештине презентирања градива и вођење наставе, вјештине припреме и вјежбе.

У свјетлу тренутне сигурносне ситуације, с обзиром на повећан прилив миграната у БиХ и сусједне земље, ова би обука требала допринијети заштити државне границе и одржавању повољног сигурносног статуса.