Промоција: SIPA добила 25 млађих инспектора

08/04/2019

У назочности највиших представника сигурносних институција наше земље, данас је у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова у чин 'млађи инспектор' промовисано 25 кадета Државне агенције за истраге и заштиту. Ријеч је о X. генерацији која је у Агенцији похађала основну полицијску обуку - ниво II.

Школовање кадета SIPA-е у Агенцији је започело 10.12.2018.године, а програм обуке трајао је 17 седмица током којих је одржано 745 часова, подијељених у двије наставне фазе: теоријска настава са практичним вјежбама и ситуациона настава. Наставни план и програм реализован је кроз 17 наставних предмета: полицијски послови и овлаштења, руковање наоружањем и вјештина гађања, криминалистичка тактика, техника и методика, сигурност саобраћаја и управљање полицијским аутом, специјално физичко образовање, физичка култура и прва помоћ, криминалистичка психологија, уставно уређење и систем државне управе,  кривично, прекршајно и кривично-процесно право, људска права, информатика и комуникације,  енглески језик, те криминалистичке истраге.   

Кадети су успјешно завршили обуку и положили завршни испит. Општи успјех ове генерације је 4,62 односно одличан, а кадеткињом генерације Наставничко вијеће је прогласило Јелену Крстић.

Прије уручења цертификата, кадетима су се пригодним ријечима обратили: директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Бранко Вукоја, директор Државне агенције за истраге и заштиту SIPA Перица Станић и помоћник министра сигурности Мате Милетић.

Након честитки, говорници су истицали важност, тежину и одговорност посла којег су кадети изабрали. Нагласили су да је ријеч о изнимно захтјевном, али и часном послу који тражи упорност, одговорност, стручност, тимски рад и поступање искључиво у складу са законом. Наглашена је и  потреба сталнога усавршавања због сигурносних изазова који се иза дана у дан мијењају. Равнатељ СИПА-е је истакнуо и то како кадети, будући истражитељи SIPA-е, у сваком тренутку морају бити свјесни којим се послом баве, да су под будним оком јавности, те да се и приватно морају понашати као представници државе односно Државне агенције за истраге и заштиту.

Данас промовисани кадети ће сљедеће седмице положити свечану заклетву и започети професионални рад, као истражитељи SIPA-е.