Заштита границе уз поштовање људских права: 2023. године обуку су похађала 62 службеника Граничне полиције БиХ

16/11/2023

Данас је у нашој агенцији завршен трећи овогодишњи циклус обука Заједнички напори у изградњи капацитета: Заштита границе уз поштовање људских права, која је припремљена и имплементирана у сарадњи са Полицијском академијом Први хрватски редарственик з Републике Хрватске за активне полицијске службенике Граничне полиције БиХ.

Током 2023. године ову интерактивну обуку успjешно су похађала 62 службеника граничне полиције наше земље. У Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова одржана су три циклуса обуке, док су четири циклуса одржана у Образовном центру Валбандон код Пуле Полицијске академије „Први хрватски редарственик“, гдје су наши граничари имали одличну прилику да усавршавају своје компетенције и размjењују искуства са службеницима граничне полиције из других земаља Европe. 

У наставном тиму Хрватске академије били су: Роберт Краљ, Дубравко Журга, Мато Козина, Милена Жуљевић, Александар Чубрило и Крешимир Канижа.

Алексндар Чубрило, полицијски службеник за међународну сарадњу у Служби за развој полицијског образовања и међународну сурадњу Полицијске академије Први хрватски полицијски  редарственик је на данашњој свечаности додјеле цертификата истакао да је обука била веома успјешна, те похвалио професионализам и посвећеност раду полазника пред којима су демонстрирали најновија достигнућа, стандарде и процедуре које се примjењују у земљама Европске уније. „Ова група је била изузетна од првог до посљедњег дана“ – нагласио је Чубрило, пренjевши поздраве руководства академије, као и министра унутрашњих послова и генералног директора полиције РХ који су упознати и пратe резултате свих активности и обука које се проводе у оквиру сарадње двије институције за образовање полицијских службеника Републике Хрватске и Босне и Херцеговине. 

Директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Марко Вујевић захвалио је хрватским колегама на сарадњи и најавио њен наставак кроз организацију стручног и специјалистичког усавршавања у складу са потребама сигурносних агенција Босне и Херцеговине. Вујевић је указао на потребу сталног учења и усавршавања у циљу подизања компетенција полицијских службеника на виши ниво и примjене стечених знања у свакодневном раду.