AEPTM/ ПА ПХР РХ: Започео трећи циклус обуке службеника граничне полиције по стандардима FRONTEX-a

13/11/2023

Данас је у нашој агенцији започео и трећи циклус обуке Заједнички напори у јачању капацитета: Заштита границе уз поштовање људских права, који се реализује у сарадњи са Полицијском академијом Први хрватски редарственик из Републике Хрватске за 15 aктивних полицијских службеника Граничне полиције БиХ.

У уводном излагању директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Марко Вујевић захвалио је хрватским колегама на сарадњи, а у обраћању полазницима најавио је рад са изузетно компетентним тимом стручњака kоји је препознат у земљама Европске уније. „Не можемо ништа сами да урадимо. Чак и најјаче земље ЕУ, узимајући у обзир сву расположиву технологију, без сарадње са сусjедним земљама, не могу ефикасно да се боре против мигрантске кризе и других глобалних безбjедносних изазова“, рекао је Вујевић, истичући да један од квалитетних одговора на поменуте проблеме мора бити сарадња кроз интерактивну обуку уз размјену искустава и позитивне праксе, на чему инсистира Агенција за школовање и стручно оспособљавање кадрова, наравно у сарадњи са партнерским институцијама, од којих је једна Полицијска академија „Први хрватски редарственик“.

Начелник Хрватске академије Јосип Ћелић пренио је поздраве хрватског министра унутрашњих послова Давора Божиновића и генералног директора хрватске полиције Николе Милине, истакавши њихове упуте за развој сарадње са колегама у БиХ са најбољим хрватским стручни тимовимa. Челић се осврнуо на вријеме уласка Републике Хрватске у ЕУ и Шенген, те истакнуо десетогодишњи напоран рад на рјешавању бројних проблема, међу којима су илегалне миграције биле приоритет МУП-а Републике Хрватске. „То су људи који су по овом питању најбољи у хрватској полицији. Ово је доказ да МУП РХ заиста жели максимално помоћи у вашем образовању, како бисте што мање гријешили и што прије остварили свој циљ“ – рекао је Ћелић, позвавши учеснике на интерактивни приступ, јер - како је рекао - "ови људи имају огромно искуство и све одговара на ваша питања". Он је такође нагласио да полиција свуда у свиjету има исти задатак - заштиту живота, безбjедност грађана и имовине и спровођење закона из своје надлежности, те да ту нема калкулације, а да је за све то неопходно едуцирати полицијске службенике на највишем нивоу.  

Челићева замјеница Мирјана Абрамовић је у свом говору истакла тимски рад, те да је квалитет њиховог тима препознат и ван граница Републике Хрватске, јер већ дуги низ година обучавају Европску граничну и обалну стражу. „Пуно пројеката смо повезали у тимове и мислимо да је то једини начин у којем сви скупа можемо постићи резултате и отићи корак даље“ – казала је Абрамовић.

Поред Мирјане Абрамовић, наставни тим Хрватске академије чине: Роберт Краљ, Дубравко Журга, Мато Козина, Милена Жуљевић, Александар Чубрило и Крешимир Канижа. Чубрило и Канижа су нагласили да спроводе нови модел интерактивне обуке, уз доста рада на терену. „Мислим да смо прикупили много искуства и радујемо се што ћемо га подиjелити са вама. Питајте, будите отворени, вjероватно се суочавате са истим проблемима и имате неке сопствене сумње. Стојимо Вам на располагању. Нека ова обука буде двосмjерна, данас ћете нешто научити од нас, а научићемо и ми од вас. А да би то било најбоље, мора да постоји синергија између учесника обуке и нас као предавача“ – рекли су Чубрило и Канижа у свом уводном обраћању.