, , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kliknite za galeriju

AEPTM/ ПА ПХР РХ: Обука граничних полицајаца по стандардима FRONTEX-a

10/11/2023

Свечаношћу доjделе сертификата данас је у нашој агенцији завршена обука „Заједнички напори у изградњи капацитета: Заштита границе уз поштовање људских права“, која је организована и реализована за 15 граничних полицајаца Босне и Херцеговине у сарадњи са Полицијом Академија "Први хрватски редарственик".

Тим предавача Хрватске академије, који су чинили Мартина Грдинић, Роберт Краљ, Дубравко Журга, Синиша Јасић, Мато Козина и Крешимир Канижа, предводила је замјеница прочелника Мирјана Абрамовић.

Обука је спроведена у складу са Заједничким наставним планом и програмом који су у мају ове године потписали начелник Полицијске академије „Први хрватски редарственик“ Јосип Ћелић и директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Марко Вујевић, a на основу Споразума о полицијској сарадњи и борби против прекограничног криминала из 2010. године Владе Републике Хрватске и Вијећа министара Босне и Херцеговине.

Начелник Ћелић присуствовао је данашњем завршном програму додјеле сертификата, истичући висок ниво професионализма који се постиже у сарадњи АЕPTM и ПА ПХР. Нагласио је како су на обуку у Мостар послали најбоље инструкторе. „Сертификати које добијете неће бити тачка на „и“ ако све што сте научили не примjените у пракси. Ваша улога у заштити државне границе уз поштовање људских права, као и свих оних закона који су пред вама, изузетно је важна. Увиjек смо под теретом, јер морамо да примjењујемо лепезу законa и ако нисмо довољно образовани и стручни, онда много гриjешимо. А кад једном погриjешимо, унутрашња политика и овде и свуда у свиjету је ригорозна и третира вас као да сте намjерно урадили нешто, што нисте. И зато је образовање изузетно важно. Моја порука за вас је да се усавршавате циjелог живота. Наша улога је да преносимо знање. Наши инструктори то раде из срца, искусни су и прате ситуацију на терену“, рекао је начелник Ћелић. Осврћући се на проблем илегалних миграција и ситуацију која нас чека, Ћелић истиче да је тешко процијенити да ли ће то трајати годину, пет, двадесет. „Када знате податак да је 250 милиона људи у илегалној миграцији у свиjету, онда знате да нас чека доста посла. Ми се с миграцијама боримо од 2015 године. Желимо проводити закон који је за нас јасан и у том смо успјели, захваљујући врхунској сaрадњи сa Босном и Херцеговином. Без блиске сурадње БиХ и РХ нема успјеха и на нас се увијек можете ослонити“: закључио је начелник Полицијске академије „Први хрватски редарственик“.

Директор Агенције Марко Вујевић захвалио је хрватским колегама, истакавши задовољство интензивирањем сарадње две институције, која се огледа у интерактивној обуци службеника граничне полиције. Он је истакао циљеве спроведене обуке у погледу обуке полицијских службеника по стандардима FRONTEX-а, која има за циљ да демонстрира и подржи најбољу праксу у вези са обављањем послова граничне полиције у сегменту заштите границе и компензационих мjера. „Највећи дио обуке заснива се на вjежбама у симулираним условима заштите државне границе. Сврха приступа је да се теоријски дио предавања реализује у реалним ситуацијама у циљу имплементације најбољих пракси везаних за спровођење заштите државне границе у рад полицијских службеника. Агенција на овај начин доприноси и рјешавању проблема везаних за мигрантску кризу и заштиту државне границе“, закључио је Вујевић. Честитао је полицијским службеницима Граничне полиције Босне и Херцеговине на озбиљном приступу обуци, вјерујући да ће стечена знања моћи користити у пракси и на задацима заштите државне границе.

Подсјетимо, током 2022. године службеници граничне полиције БиХ су посредством наше агенције похађали ове обуке у Едукативном центру Валбандон Полицијске академије „Први хрватски редарственик“ гдје су имали прилику унаприједити своје компетенције и размијенити искуства са граничним полицајцима других eвропских земаља. У сарадњи са хрватским колегама договорено је да од 2023. године тренинзи почну да се одржавају у нашој агенцији, а одређена су три термина. Први је реализован у мају, други се завршава данас, док ће трећи почети у понедељак, 13. новембра 2023. године.

Службени дио данашњега програма посјетe начелника хрватске полицијске академије завршен је донацијом књига за библиотеку наше агенције, а ријеч је о стручној литератури (књиге и часописи) у издању Полицијскe академијe „Први хрватски редарственик“. Начелник Ћелић је најавио континуитет у донирању стручне литературе нашој агенцији.