Посjета делегације Националног центра за контролу докумената Министарства унутрашњих послова Чешке

07/09/2023

Делегација Националног центра за контролу докумената Министарства унутрашњих послова Чешке, коју је предводила координаторка за међународне односе Андреа Фридричкова, посjетила је данас Агенцију за школовање и стручно усавршавање кадрова. Ријеч је о студијској посети у оквиру Пројекта промоције знања у области откривања фалсификованих исправа (путних исправа, боравишних дозвола и прегледа докумената), у којeм већ двиjе године учествује Гранична полиција наше земље, чији су представници такође данас били и у Мостару.

Госте је примио замјеник директора Агенције Предраг Шупљеглав, који је, након ријечи добродошлице и поздравa у име одсутног директора Марка Вујевића, представио рад и законске надлежности Агенције као дијела безбједносног система БиХ. Услиедио је обилазак комплекса, а госте је највише интересовао савремено опремљен кабинет за откривање фалсификованих докумената, који је прошле године Агенцији поклонила Мисија ОSCE-а у БиХ. На тврдњу представника Граничне полиције БиХ да је иста софистицирана опрема за откривање фалсификата постављена на неколицини граничних пријелаза БиХ али не на свим, представници Националног центра за контролу докумената Чешке су истакли своју добра пракса да се идентична опрема континуирано набавља за граничне прелазе и полицијску академију, што умногоме олакшава прелазак кадета из школе у ​​преузимање и обављање захтjевних послова службеника граничне полиције.

Након обиласка комплекса Агенције, Фридричкова се захвалила руководству Агенције на пријему и изразила задовољство оним што је видjела. Она је истакла да су услови рада у SEPTM-у у неким сегментима чак и бољи од оних у којима раде чешке колеге. С обзиром да се много говорило о наставним плановима и програмима, она је напоменула да је Чешка академија већ три године партнерска организација FRONTEX-а и да АЕPTM са својим капацитетима и условима рада може да постигне исти статус и да у спровођењу потребних процедура са својим знањем и искуством могу много помоћи.

Додајмо и да ће се током боравка, кроз посјете организационим јединицама Граничне полиције БиХ, службеници МУП-а Чешке Републике упознати са трендовима фалсификовања докумената које су наши истражитељи открили у протеклом периоду.