, , , , , , , , , Kliknite za galeriju

Сарадња са Полицијском академијом РХ у циљу јачања капацитета ГП БиХ

18/05/2023

У Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова данас је завршена четверодневна обука  „Заједнички напори у јачању капацитета: Заштита границе уз поштовање људских права“, која је организована у сарадњи сa Полицијском академијом „Први хрватски редарственик“ Републике Хрватске. Тим хрватских предавача, у саставу Крешимир Канижа, Роберт Краљ, Мартина Грдинић, Александар Чубрило и Никола Сламек, предводила је Мирјана Абрамовић, замjеница начелника Полицијске академије.

Обраћајући се присутнима на додjели сертификата, Абрамовићева је захвалила руководству наше агенције на позиву на сарадњу и прениjела риjечи захвале својих претпостављених, посебно хрватског министра унутрашњих послова Даворa Божиновићa који, како је рекла, промовише удруживање и mеђународну сарадњу.

Абрамовићева, која има 25 година искуства у систему безбjедности и која је прошла све нивое полицијског рада, истакла је данас да „од срца воли полицијски посао и снажно подржава тимски рад“.

„Увиjек наглашавам да сами не можемо ништа, без обзира на знање или добру вољу. Само заједно можемо риjешити било који проблем. Битан ми је тимски рад, јер оно што ти не знаш, твој колега зна“ – рекла је Абрамовићева, која је поносна на свој тим сертификованих предавача, који се налазе на листама међународних стручњака из посебних области, приjе свега заштите државне границе и људсках права.

Директор Агенције Марко Вујевић захвалио је хрватским колегама на труду уложеном у припрему и реализацију ове обуке и рекао да се нада да је ово само почетак интензивније сарадње на плану организовања стручних усавршавања, не само за Граничну полицију БиХ, него и за полицијске службенике SIPA-е и ДКПТ, уважавајући њихове потребе у борби против различитих врста безбједносних изазова.

Честитао је полицијским службеницима Граничне полиције Босне и Херцеговине на озбиљном приступу обуци, вјерујући да ће стечена знања моћи користити у пракси и на задацима заштите државне границе.

Подсјетимо, обука се одвијала у складу са Заједничким наставним планом и програмом који су прије четири дана потписали начелник Полицијске академије „Први хрватски редарственик“ Јосип Ћелић и директор Агенције за за школовање и стручно усавршавање кадрова Марко Вујевић, а на основу Споразума о полицијској сарадњи и борби против прекограничног криминала из 2010. године Владе Републике Хрватске и Вијећа министара Босне и Херцеговине.

Циљ обуке је оспособљавање полицијских службеника по стандардима FRONTEX-а, која има за циљ да покаже и подржи најбољу праксу у вези са обављањем послова граничне полиције у сегменту заштите границе и компензационих мjера. Највећи дио обуке базиран је на вjежбама у симулираним условима заштите државне границе, због чега је 19 граничних полицајаца током ове обуке подиjељено у тимове. Сврха приступа је да се теоријски дио предавања реализује у реалним ситуацијама у циљу имплементације најбољих пракси везаних за спровођење заштите државне границе у раду полицијских службеника.