Наставак сарадње NATO-a i AEPTM-a

20/02/2023

Представници Политичко-војно-савјетодавног одјељења NATO штаба у БиХ посјетили су данас Агенцију за школовање и стручно усавршавање кадрова и кроз разговор са руководством наше академије започели припреме за овогодишњу сарадњу.

На састанку са директором Марком Вујевићем и начелником Одјељења за подршку Дуњом Галић, савјетница за изградњу безбједносних институција и војно-политички истражитељ у сједишту NATO-а у Босни и Херцеговини Лидра Зегали и Анадин Хебиб, захвалили су Агенцији на прошлогодишњој сарадњи, која је у сjедишту NATO-а у Бриселу оцjењена одличном. Зегали је на почетку састанка истакла да је на посљедњем састанку земаља чланица NATO-а званично одобрен Пакет помоћи за одбрамбено-безбjедносни систем Босне и Херцеговине, који укључује девет пројеката за одбрану и три пројекта за систем безбjедности наше земље. Она је истакла да је ово први пут да NATO прави искорак из области одбране и улази у област безбjедности, у три области: сајбер безбjедност, борба против тероризма и заштита критичне инфраструктуре.

На састанку је речено да је Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова признатa од NATO-а као водећa институцијa за образовање у наведеним областима. С тим у вези, планирано је да у Агенцију дођу експерти из Брисела, односно руководиоци Одjељења за борбу против тероризма и Одjељења за обуку, који ће са члановима управе  и руководиоцима одељења за обуку разрадити планове за овогодишњу сарадњу. 

Директор Вујевић се захвалио представницима NATO-а на досадашњој успjешној сарадњи и изразио задовољство плановима за будућу сарадњу у области борбе против тероризма. Подржао је помоћ стручњака из NATO-а за едукацију наших предавача, израду наставних планова и програма и њихову имплементацију кроз будуће обуке.