Почела основна полицијска обука 50 кадета ДКПТ

08/09/2022

Са почетком нове школске године 5. септембра, 50 кадета Дирекције за координацију полицијских тијела започело је основну полицијску обуку за чин „полицајац“ у Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова.

Након пријема кадета, њиховог смjештаја и додjеле униформи, 7 кадеткиња и 43 кадета започело је наставни процес у два одjељења.

У амфитеатру Агенције, кадетима је данас ријечи добродошлице упутио директор Марко Вујевић, који је у свом кратком обраћању скренуо пажњу на потребу озбиљног приступа наставном процесу који је изузетно захтjеван, али кратак. Наиме, кадети ће у наредних седам мjесеци морати да савладају наставне јединице из 17 предмета у 1336 наставних часова, како је предвиђено наставним планом и програмом. Обука за чин „полицајац“ подиjељена је у три фазе, и то теоријску наставу са практичним вjежбама, стручно-оперативну обуку и ситуациону наставу са полагањем завршног испита.

Вујевић је истакао да је лиjепо видjети униформисане, младе људе који су изабрали часни позив и који су пуни ентузијазма и жеље да уче. Подсjетивши кадете да су изабрани као најбоље рангирани на конкурсу, он је рекао да очекује од њих да озбиљним радом и залагањем оправдају указано повjерење Агенцији. „Нудимо вам најбоље услове и рад са стручним предавачима. Желим да то искористите и да своју обуку подигнете на највиши ниво“ – нагласио је Вујевић, додајући да од кадета тражи да „буду добар тим који побjеђује на утакмицама“.

Наставни план и програм основне полицијске обуке кадета Дирекције за чин „полицајац“ обухвата сљедеће предмете: Полицијске дужности и овлашћења, Вjештина руковања оружјем и гађања, Криминалистичке тактике, технике и методе, Безбjедност саобраћаја и управљање полицијским возилом, Специјално физичко васпитање, Физичка култура и прва помоћ, Кривична психологија, Уставно уређење и систем државне управе, Кривично, прекршајно и кривично процесно право, Људска права, Информационе технологије и комуникације, Енглески језик, и Надлежност и задаци Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.