XV. генерација полицајаца

30/09/2021

У Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова данас је у чин полицајац промовисано 16 кадета Полиције Брчко дистрикта БиХ. Ријеч је о XV.  генерацији која је у Агенцији похађала основну полицијску обуку I.новоа и стекла чин полицајац. Похађали су наставу у складу са Наставним планом и програмом основне полицијске обуке кадета Полиције Брчко дистрикта у трајању од осам мјесеци. Образовни процес је био подијељен у три фазе: теоријска настава са практичним вјежбама, практична обука и завршни испит.

На пригодној свечаности кадетима је цертификате уручио Марко Вујевић, директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова. Честитавши кадетима на постигнутим резултатима, Вујевић је казао да је ова генерација одрадила квалитетну обуку, кроз коју је стекла вјештине и знања које ће примијенити у пракси у својим матичним полицијским станицама. „На овај начин градимо и јачамо безбједносни систем Босне и Херцеговине. Вјерујем да ће ови млади људи тежити усавршавању како би одговорили најтежим професионалним задатцима“ - казао је Вујевић додајући како Агенција, коју води, настоји подићи компетенције својих предавача, те да се у том смислу велика пажња посвећује усавршавању људских ресурса. „Можемо имати изврсне објекте и услове за рад, али људски фактор је најбитнији који ће те младе људе, који желе радити у полицији и чији смо ми први корак, мотивисати и извући максимум у образовном процесу. Честитам кадетима Полиције Брчко дистрикта који су се одважили, у овим тешким и изазовним безбједносним временима, радити частан и одговоран полицијски посао“ – закључио је Вујевић.

У име шефа Полиције Брчко дистрикта Горана Писића, назочнима се обратио командир Јединице опште полиције Драгомир Нишић који је подсјетио да Полиција Брчко дистрикта већ дуги низ година има добру сарадњу са Агенцијом за школовање и стручно усавршавање кадрова, те изразио наду да ће она бити настављена и у будућности. „Што се тиче ове генерације кадета, не сумњамо у њихову обученост и знања која сте им ви пренијели, а на нама је сада да то све што су овдје научили пренесемо у праксу и да им помогнемо да се уклопе и ефикасно обављају тешке полицијске послове“ – нагласио се Нишић који се посебице захвалио на труду предавачима и менторима Агенције.

Иначе, Наставни план и програм основне полицијске обуке I.нивоа кадета Полиције Брчко дистрикта реализован је кроз 16 предмета односно 1323 наставна и радна сата. Основна полицијска обука кадета Полиције Брчко дистрикта обухватила је предмете: полицијска овлаштења и етика, руковање наоружањем и вјештина гађања, криминалистичка тактика, техника и методика, сигурност промета и управљање полицијским возилом, специјално физичко образовање, тјелесна култура и прва помоћ, полицијска психологија, уставно уређење и систем државне управе, кривично азнено, прекршајно и кривчно-процесно право, људска права, информатика и комуникације, те енглески језик.

Општи успјех ове генерације је врло добар, а кадетом генерације Наставничко вијеће Агенције је прогласило Бакира Мемишевића који је, поздравивши заповједника Нишића, директора Агенције и све назочне, казао: „Велика ми је част и задовољство што стојим данас овдје испред Вас, као кадет генерације. За овај успјех, великим дијелом, заслужне су и моје колеге које су током цијеле обуке стварале добру атмосферу, која нас је увијек потицала на рад“. Мемишевић у свом говору није заборавио захвалити упосленицима Агенције, посебице професорима и менторима, који су им осигурали квалитетне услове за рад.