Спрјечавање и сузбијање илегалне трговине умјетнинама (основна обука)

10/09/2021

Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова организирала је, уз стручну подршку ОSCE мисије у Босни и Херцеговини и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ (Уред INTERPOL-а), специјалистичку обука о теми Спрјечавање и сузбијање илегалне трговине умјетнинама (основна обука). Обука је одржана од 8. до 10.9.2021.године за 14 полицијских службеника из SIPA-е, Полиције Брчко дистрикта, ФУП-а, ГП БиХ и Управе за индиректно опорезивање. Циљ обуке је стицање и унапређивање знања како би полицајци, који раде на кривичним дјелима везаним уз илегалну трговину умјетнинама, подигли  своје компетенције у овој области.

Осим предавача из Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова, у провођењу обуке учествовали су Верица Трбић, стручна савјетница у уреду INTERPOL-а БиХ, Џенан Јусуфовић из Центра против кријумчарења умјетнинама, те Санја Фитзералд испред OSCE мисије у БиХ. 

Предавачи су истакли како је прихватање умјетности, као добре инвестиције, допринијело тренду пораста криминала у вези с умјетнинама. Профитабилност ове скупине кривичних дјела потврђује податак према којем се, на глобалном нивоу, илегално трговање умјетнинама налази одмах иза илегалне трговине оружјем и наркотицима. Будући да је наведени проблем комплексан и постаје све већи међународни проблем, тако проналази своје мјесто и у сфери организованог  криминала.

Унаточ свему наведеном, упозоравају предавачи, илегалној трговини умјетнинама у глобалном смислу није посвећено довољно пажње. Истражитељи, којима се дођељују случајеви из ове области често су неквалифицирани и немају потребна знања из тог подручја. Такођер, с обзиром на глобалност овог проблема и чињеницу да за друге проблеме, попут трговине дрогом и оружјем, постоје превентивне мјере и систематичнији приступи рјешавања, подручје заштите умјетнина заостаје у том смислу. У томе је и вриједност нетом окончане специјалистичке обуке, која је изнимно добро оцијењена међу полицијским службеницима, а која би требала потакнути озбиљнији приступ наших институција у усавршавању полицијских службеника и борби против илегалне трговине умјетнинама.

Прије дођеле цертификата, обраћајући се полазницима обуке, равнатељ Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Марко Вујевић је казао како вјерује да је ово било корисно искориштено вријеме. Захваливши свима који су суђеловали у припреми и реализацији  специјалистичке обуке, Вујевић је нагласио да је 'интенција ове агенције радити на организирању виших разина специјалистичких обука о проблемима илегалне трговине умјетнинама, а све у складу с потребама сигурносних агенција.

У процедури припрема специјалистичких обука, Вујевић је подсјетио да је пракса Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова да затражи од безбједносних  агенција очитовање по питању потреба за специјалистичким програмима, након чега Агенција у складу са својим могућностима односно кадровима у агенцији и са стручњацима из домаћих институција и међународних организација настоји удовољити тим захтјевима. „Што се тиче обуке о теми спрјечавања и сузбијања илегалне трговине умјетнинама,  након ове основне обуке радит ћемо на изради напредних програма, што је у интересу и полицијских агенција и нас као институције којој је то законска надлежност“: закључио је Вујевић.