Едукацијско-координацијски форум: обука Обука "Криминалистичко обавјештајни рад у подршци тужилаштвима у борби против корупције у Босни и Херцеговини"

03/09/2021

У Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова данас је завршена обука „Криминалистичко-обавјештајни рад у подршци тужилаштвима на сузбијању корупције у Босни и Херцеговини“ коју су припремиле и провеле институције окупљене у оквиру Едукацијско-координацијског форума (ОСА, ОС БиХ, AEPTM, ФМУП ПА, МУП РС, ВСТВ, ЦЕСТ ФБиХ и ЦЕСТ РС). Актуелне теме из ове области обрадили су предавачи Едукацијско-координацијскога форума, који свакодневно обављају послове у ОСА-и, SIPA-и, ГП БиХ и РЈТ РС.

Поводом доdjеле цертификата, у име домаћина, присутнима се обратио директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Марко Вујевић који је пред истражитељима и тужиоцима из 15 институција БиХ указао на значај рада и залагања Едукацијско-координацијскога форума. „Мора постојати координација између свих институција ако желимо дати ефикасну подршку нашим правосудним тијелима, односно тужилаштвима и судовима. Важно је прикупити квалитетне податке, информације и аргументе за покретање судских поступака, како бисмо постигли крајњи циљ и смањити корупцију на најнижи ниво “. Што се тиче корупције, нулта толеранција је декларативни став у свим институцијама. Међутим, да би се то догодило, морамо улагати у људске ресурсе и континуирано их образовати како бисмо могли одговорити на пошасти којe у сиву масу односe огромне количине новца“: нагласио је Вујевић додајући да ће Агенција коју води, и која је чланица Едукацијско-координацијскога форума, бити спремна уступити све своје ресурсе у организацију сличних програма.

У име Едукацијско-координацијскога форума, водитељица Пројекта јачања тужилачких капацитета Амила Рахић је подсјетила како су од прве обуке из ове области прошле двије године, те да је епидемиолошка ситуација захтијевала да се овај други циклус временски скрати и методолошки измијени, али да ипак вјерује у постигнуту квалитету и да су полазници добили знање по које су дошли. „Дискусија и суdjеловање су били на завидном нивоу и вјерујем да ће ово бити основа за будућу квалитетнију сарадњу како би се у предметима корупције и организованог криминала постигла већа ефикасност“: закључила је Рахић.

Један од предавача Предраг Николић је казао да је обука, упркос програмским измјенама, у потпуности испунила циљеве и задатке и да су полазници показали висок ниво одговорности. „Оно што ме је посебно фасцинирало је био ниво ваше отворености, колегијалности и професионалности. Што се тиче теме, у градацији безбjедносних пријетњи, сложили  смо се да је корупција пријетња број један. Овакви скупови су кап у мору, али едукације ове врсте морају бити организоване, тако да људи из струке и са терена имају прилику да разговарају, размијене искуства и проблеме, те понуде рјешења, а то је једини начин да се иде даље“: нагласио је Николић и на крају подсјетио да је Едукацијско-координацијски форум потекао управо из Мостара, из прве сарадње Високог судског и тужилачког вијећа и Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова.

Пројектом „Подршка правосуђу у БиХ – јачање тужилачких капацитета у систему кривичног правосуђа", Високо судско и тужилачко вијеће настоји остварити боље резултате рада и побољшати кредибилитет тужилачког система у БиХ, система који је одговоран грађанима наше земље и потпуно усклађен са стандардима Европске уније.