AEPTM, SHOT, CELLEBRITE, UNICEF, SAVE THE CHILDREN: Обукe из области дигиталне форензике

31/08/2021

У организацији Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова, Cellebrite компаније из Израела, компаније SHOT из Зенице, организација Save the Children и UNICEF-а, од 13.до 31.08.2021. године, у Агенцији је одржан циклус обука за дигиталне форензичаре које је похађало осам полицијских и државних службеника из Обавјештајно-сигурносне агенције, Државне агенције за истраге и заштиту, Граничне полиције, Федералне управе полиције, Полиције Брчко дистрикта и министарства унутрашњих послова Сарајевског и Зеничко-добојског кантона.

Три обуке (CMFF-Cellebrite Mobile Forensics Fundamentals, CCO-Cellebrite Certified Operator i CCPA-Cellebrite Certified Phisycal Analyst) су реализоване  према наставним плановима и програмима које је развила израелска компаније Cellebrite, која је водећи свјетски произвођач напредних, иновативних и компактних система за форензику мобилних уређаја, а  обуку је водио Roque Goitia из Израела.

Учесницима је сертификате уручио Марко Вујевић, директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова који је захвалио свима који су на било који начин допринијели организацији и спровођењу ове обуке. Подсјетио је на основне надлежности наше институције, те нагласио да је за организацију различитих специјалистичких обука потребно ангажовање стручњака, како из земље, тако и из иностранства, што је у овом случају и учињено. „Увјерен сам да ће полазници обука све научено искористити у пракси, и тако бити подршка полицији и правосудним институцијама. Агенција ће увијек подржати овакве пројекте, и за све који желе квалитетно радити наша врата ће увијек бити отворена, јер ми желимо бити препознатљив регионални центар за сложене, иновативне и софистициране едукације, јер само таквим озбиљним приступом проблемима можемо ојачати темеље система безбедности наше земље“: закључио је Вујевић.   

Први човјек компаније SHOT из Зенице Ведран Кључанин захвалио се руководству Агенције на подршци у организацији ових обука, те организацијама Save the Children и UNICEF које су у финанcијском смислу подржале едукацију припадника полицијских институција БиХ.

Иначе SHOT је компанијa из Зеница која ради 20 године, а посљедњих десет је опредијељена да буде лидер у пољу  дигиталне форензике с партнерима Cellebrite из Израле и INSIG-2 из Загреба. „Надам се да је ово почетак сaрадње која ће, кроз године које долазе, расти и да ћемо у нашој земљи имати што више дигиталних форензичара, јер данас је дигитална форензика свуда око нас. Сви остављамо 'дигиталну прашину' и 2,7 билијуна мобитела на свијету говори о томе, а наш је задатак да помогнемо нашим институцијама да криминалне случајеве приведу на што бољи начин уз што више информација. И зато служе овакве обуке“: нагласио је Кључанин.

Аида Иваковић, пројект менаџер организације Save the Children је казала како им је част што су у склопу пројекта „Превенција и рад на спрјечавања сексуалнe експлоатације и злостављања djеце у дигиталном окружењу“, уз набавkу форензичке опреме, имали прилику учествовати у организацији ове обуке која је друга у низу едукација кроз које је 12 полицијских експерата добило додатно образовање. „Искрено се надамо да ће и ова едукција допринијети да djеца  буду што је могуће сигурнија у дигиталном окружењу, јер све више времена захваљујући и пандемији, а и иначе јер је доба дигитализације, проводе у дигиталном окружењу. На нама одраслима је да осигурамо да сва djеца буду информисана о свим ризицима и пријетњама која их вребају у дигиталном окружењу“: устврдила је Ивковић.

Представник UNICEF-а Марио Токић изразио је наду да су полазници обука односно полицијски службеници задовољни едукцијом. Нагласио је како ће њихова евалуација послужити за конципирање даљњих активности у смислу заштите djецe од насиља путом интернета.

На крају програма, Горан Опарница из компаније INSIG-2 из Загреба је одржао презентације о најновијим трендовима у свијету из области дигиталне форензике.