Споразум о сарадњи AEPTM-а и СУМ-а

08/03/2021

Споразум о сарадњи Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова и Свеучилишта у Мостару данас су у сједишту Агенције потписали ректор Свеучилишта проф.др. Зоран Томић и равнатељ Агенције Марко Вујевић који су, као примарни циљ Споразума, истакли успостављање партнерских односа двије институције у стручној, образовној и научно-истраживачкој области.

Потписивањем овога споразума отворена је могућност заједничке организације научно-истраживачких активности, конференција, симпозијума, семинара, радионица и улагања заједничких напора за осигурање финансијских средстава из вањских извора.

„У сложеној безбједносној ситуацији, оптерећеној мигрантском кризом и различитим облицима криминала, мора се одговорити научно и стручно, и наравно морамо имати добро обучене полицијске службенике“ – казао је потписујући споразум Вујевић додајући како су, пресељењем у новоизграђени комплекс, услови за рад у Агенцији идеални. „Но, наш циљ је подићи квалитету обука на највиши ниво. Желимо бити, по професионалности и изврсности, препознатљив регионални центар, а  такав може бити једино ако имамо стручне и компетентне професоре и предаваче, и ако иза наше агенције стоји научна институција, као што је Свеучилиште у Мостару“ – нагласио је Вујевић који сматра да ће и овај споразум допринијети развоју агенције којој су основна полицијска обука и различити видови специјалистичких обука полицијских службеника полицијских и безбједносних агенција Босне и Херцеговине законска надлежност.

„Стратешка задаћа Свеучилишта у Мостару, осим примарне задаће образовања младих нараштаја, јест допринијети и помоћи развоју друштвене заједнице. Управо је потписивање споразума с агенцијом, који укључује и образовање, допринос Свеучилишта друштву и заједници у којој ђелује“, нагласио је ректор Томић.

На састанку са изасланством Свеучилишта у Мостару, у име Агенције, уз директора Вујевића, били су замјеник Саша Говедарица, начелница Ођела за подршку Дуња Галић и шефица Одсјека за правне послове Јелена Пупић. Уз ректора Томића, у изасланству Свеучилишта у Мостару били су: проф.др. Зденко Клепић, проректор за пословање, људске потенцијале и управљање квалитетом, проф.др. Владо Мајсторовић, проректор за међусвеучилишну сарадњу,  проф.др. Иво Чолак, проректор за науку и развој, др.сц. Томислав Воларић (Центар за ИТ - СУМИТ)  те из Уреда ректора Дамир Васиљ.

Гости су обишли новоизграђени комплекс, посебице наставни дио са кабинетима за ласер-схот, е-учење, криминологију, те спортску дворану, теретану и вањске спортске терене. Представници Свеучилишта су истакли како су неупитни, и квалитета изграђенога комплекса, и могућности које пружа с циљем припрема и одржавања најсавременијих обука. Потписници Споразума још једном су нагласили постојање свих предуслова за рад на заједничким истраживачким пројектима, изради програма усавршавања академског и стручног кадра, проучавање проблема од заједничкога интереса и проналажење најбољих начина њихова рјешавања, као и потицање активности од заједничкога интереса за обје институције.