FRONTEX: Zajednički nastavni plan i program obuke o temi profiliranja i skeniranja

26/09/2019

Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u suradnji s Policijskom školom u Szegedinu (Mađarska), Centrom za obuku Ministarstva unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije i Akademijom za sigurnost Albanije sudjelovala je u projektu naziva „Povećanje učinkovitosti mjera granične policije u zemljama Zapadnog Balkana kroz regionalno objedinjene, funkcionirajuće u skladu sa Schengenom, usklađene programe obuke u formi izrade zajedničkih nastavnih planova i programa s aspekta profiliranja i skeniranja“.

Projekt je u cjelosti financiran od strane Agencije za europsku graničnu i obalsku stražu FRONTEX (broj projekta: 2018/328/TRU).

Projektne aktivnosti trajale su 12 mjeseci, a imenovani eksperti s četiri policijske akademije izradili su i usuglasili nastavni plan i program za obuku pod nazivom: „Albanija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Sjeverna Makedonija: zajednički nastavni plan i program obuke o temi profiliranja i skeniranja“. Predmetni nastavni plan i program odobren je od strane ovlaštenih institucija država sudionica Projekta.

Cilj obuke je stjecanje znanja i/ili usavršavanje vještina o značaju profiliranja i skeniranja potrebnih za uspješno obavljanje poslova u nadzoru granice radi sprječavanja organiziranoga kriminala, borbe protiv transnacionalnih prijetnji i neregularnih migracija, te trgovine ljudima, radikalizacije i trgovine drogama i opojnim sredstvima.

 

 

2018/328/TRU

Za ovu aktivnost Fronex je izdvojio sredstva.

Frontex ne odgovara za stajališta iskazana u publikacijama i/ili aktivnostima za koje su sredstva dodijeljena.