ATA USA i AEPTM: Operacije ruralne granične kontrole

23/09/2019

Uz stručnu potporu Ureda za protuterorističku pomoć SAD (ATA USA), Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova organizirala je specijalističku obuku „Operacije ruralne granične patrole“.

Polaznici obuke su pripadnici Granične policije BiH. Njih 12 će u sljedećih šest tjedna raditi s timom iskusnih američkih instruktora: Roger San Martin, Rudy Ayala, Hector Pabon i Bert De La Cruz. Cilj obuke je poboljšanje operativne i taktičke sposobnosti pojedinaca i postrojbi, odgovornih za sprječavanje ilegalnih ulazaka ljudi u zemlju i krijumčarenje roba u ruralnim graničnim područjima. Teorijski i praktično bit će obrađene tematske cjeline: tehnike uhićenja, praćenje tragova, navigacija kopnom, presretanje, izviđanje, planiranje operacija i sl. Također, vrlo bitan dio obuke jeste obuka o vještinama prenošenja znanja, te će u tom smislu biti obrađene tematske cjeline: principi učenja, vještine prezentiranja gradiva i vođenje nastave, vještine pripreme i vježbe.

U svjetlu postojećeg sigurnosnog stanja, vezano za povećan priljev migranata u BiH i susjedne zemlje, ova obuka bi trebala doprinijeti zaštiti državne granice i održavanju povoljnoga stanja sigurnosti.