Borba protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama

29/07/2019

S obzirom na porast prekograničnoga krijumčarenja i nezakonite trgovine umjetninama, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova ovog je ljeta, u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Centrom protiv krijumčarenja umjetnina, pokrenula obuku 'Borba protiv krijumčarenja i  ilegalne trgovine umjetninama'.

Cilj obuke je stjecanje i usavršavanje vještina, potrebnih za profesionalno, zakonito  i sigurno obavljanje zadataka iz spomenute oblasti na prvoj i drugoj liniji provjere i nadzora državne granice, jačanje istražiteljskih i tužiteljskih kapaciteta, te poboljšanje međuagencijske suradnje kako bi se na ovaj problem odgovorilo na sistematičan način.

Planirano je realiziranje obuke kroz četiri faze, a prva je održana u Tuzli, uz sudjelovanje predstavnika policijskih agencija iz cijele BiH, Uprave za neizravno oporezivanje BiH i centara za edukaciju sudaca i tužitelja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Obrađene su teme vezane za krijumčarenje i ilegalnu trgovinu umjetninama, zakonodavni okvir, praktične mjere za sprječavanje krijumčarenja i aktualno stanje u regiji.

Zamjenik ravnatelja Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Saša Govedarica ustvrdio je kako je krijumčarenje umjetninama u BiH 'gotovo jednako s krijumčarenjem droge i oružja'. „Ako uzmete u obzir vrijednosti ukradenih umjetnina, onda se tu radi o iznosima većim od stotinu milijuna maraka. To samo po sebi govori da su umjetnine često na meti kriminala i da krijumčari ostvaruju veliku korist. To je organizirani gospodarski kriminal“ – pojasnio je Govedarica.

Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović je objavio podatke  baze ukradenih umjetnina u BiH, prema kojima se trenutačno traga za 180 umjetnina iz Međunarodne galerije portreta Tuzla, Umjetničke galerije BiH, Muzeja istočne Bosne i privatne kolekcije Mulabdić. 'Broj nestalih djela, prema dostupnim informacijama kojima raspolažemo, je puno veći, a u koji spadaju ne samo likovna umjetnička djela, nego i muzejski artefakti, manuskripti, kao i arheološki nalazi ilegalno iskopani na arheološkim lokalitetima u BiH, a koji se prodaju na crnom tržištu', naglasio je Jusufović.

U Tuzli je potpisan Protokol o suradnji između ovog centra i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te predstavljen priručnik pod nazivom „Način uvoza i izvoza umjetnina u Bosni i Hercegovini“, koji je izradio Centar protiv krijumčarenja umjetninama uz potporu Misije OSCE-a u BiH.

Drugu i treću fazu obuke (studeni 2019. i siječanj 2020.) izvodit će eksperti iz INTERPOL-a, te eksperti angažirani u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u BiH. Četvrta faza bit će realizirana od strane predavača/ instruktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i bazirat će se na obuku multiplikatora iz navedene oblasti.