XI. generacije policajaca – 100 kadeta GP BiH

28/03/2019

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je u čin 'policajac' promovirano 100 kadeta Granične policije BiH. Riječ je o XI. generaciji koja je u Agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku I.razine i stekla čin 'policajac'.

Školovanje kadeta u Agenciji je započelo 3.9.2018.godine, a program obuke trajao je 30 tjedana tijekom kojih je održano 1336 nastavnih sati, podijeljenih u tri nastavne faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava. Nastavni plan i program realiziran je kroz 17 nastavnih predmeta: policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, ustavno uređenje i sustav državne uprave,  kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije,  engleski jezik, te nadležnosti i poslovi Granične policije BiH.

Kadeti su uspješno završili obuku i položili završni ispit. Opći uspjeh ove generacije je 3,63 odnosno vrlo dobar, a kadetom generacije Nastavničko vijeće je proglasilo Ashara Matorugu.

Prije uručenja certifikata, kadetima se prigodnim riječima obratio ravnatelj Agencije Branko Vukoja. Nakon čestitki, Vukoja je govorio o poslu koji ih očekuje, te sigurnosnim izazovima s kojima će se svakodnevno susretati. „Poslove policijskog službenika morate obavljati odgovorno, morate biti uporni, stručni, spremni na timski rad i, najbitnije, morate zakonito primjenjivati policijske ovlasti“- kazao je Vukoja dodajući kako su kadeti u Agenciji stekli temeljna policijska znanja, te da ih očekuje rad i usavršavanje vještina, neophodnih za obavljanje složenih policijskih poslova.

Današnjoj svečanosti nazočili su visoki dužnosnici institucija iz sigurnosnog sektora naše zemlje, a u ime ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića, buduće policijske službenike ove institucije pozdravio je i na uspješno okončanoj temeljnoj policijskoj obuci čestitao njegov pomoćnik Slobodan Krstić.