Indija - 8.INTERPA konferencija

13/02/2019

Sveučilište za forenzičke znanosti Gujarat u Indiji, u razdoblju 11.-13.2.2019., bilo je domaćin 8.godišnje konferencije Međunarodne asocijacije policijskih akademija INTERPA na kojoj je sudjelovalo 90 predstavnika institucija za edukaciju policijskih službenika iz 38 zemalja. Glavna tema konferencije odnosila se na kibernetičku sigurnost, te borbu protiv kibernetičkoga kriminala. Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova ove godine je predstavljao zamjenik ravnatelja Saša Govedarica.

Konferencija je ponudila nekoliko iznimno interesantnih rasprava o temama: Istrage mjesta zločina, Prikupljanje digitalnih dokaza, Suvremene tehnike i metode suzbijanja zločina, te Postupanje s informacijama uznemirujućega sadržaja na društvenim mrežama. Na konferenciji je predstavljeno 20-tak znanstvenih radova iz Češke, Indije, Katara, Palestine, Sudana, Republike Češke, Mongolije, Ruande, Saudijske Arabije, Sudana, Tajlanda, Turske i Vijetnama.

U Indiji su održani i sjednice Izvršnog odbora i Glavnog vijeća INTERPA-e tijekom kojih je predsjednik Turske nacionalne policijske akademije, prof.Yılmaz Çolak jednoglasno ponovno izabran za predsjednika INTERPA-a. Za dopredsjednike su izabrani predstavnici Bjelorusije, Sudana, i Saudijske Arabije, dok su u Izvršni odbor imenovani predstavnici Indije, Kazahstana, Malezije, Katara i Makedonije.

Uz to, odobren je zahtjev za članstvo Češkom tehničkom sveučilištu (CZECHIA). S ovom institucijom, INTERPA broji 73 institucije iz 57 zemalja svijeta.