Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava: u 2023. obuku pohađala 62 granična policajca BiH

16/11/2023

Danas je u našoj agenciji završen i treći ovogodišnji ciklus obuke Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava, koja je pripremljena i realizirana u suradnji s Policijskom akademijom Prvi hrvatski redarstvenik iz Republike Hrvatske za djelatne policijske službenike Granične policije BiH.

Tijekom 2023. ovu interaktivnu obuku su uspješno pohađala 62 granična policajca naše zemlje. Tri ciklusa obuke održana su u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, dok su u Edukacijskom centru Valbandon kod Pule Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ održana četiri ciklusa gdje su naši graničari imali izvrsnu prigodu za unaprjeđenje kompetencija i razmjenu iskustava s graničnim policajcima drugih zemalja Europe. 

U timu predavača hrvatske akademije bili su: Robert Kralj, Dubravko Žurga, Mato Kozina, Milena Žuljević, Aleksandar Čubrilo i Krešimir Kaniža. 

Aleksndar Čubrilo, policijski službenik za međunarodnu suradnju u Službi za razvoj policijskoga obrazovanja i međunarodnu suradnju Policijske akademije Prvi hrvatski redarstvenik, tijekom današnje svečanosti dodjele certifikata istaknuo je kako je obuka bila vrlo uspješna, te pohvalio profesionalizam i privrženost poslu polaznika obuke pred kojima su demonstrirali najnovija postignuća, standarde i procedure koji se koriste u zemljama Europske unije. „Ova grupa je bila izuzetna od prvog do zadnjeg dana“ – naglasio je Čubrilo  prenoseći pozdrave i čelništva akademije, ali i ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja Policije RH koji su upoznati i prate rezultate svih aktivnosti odnosno obuka koje se provode u sklopu suradnje dvije institucije za edukaciju policijskih službenika RH i BiH.

Ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević zahvalio se hrvatskim kolegama na suradnji, te najavio njezin nastavak kroz organiziranje stručnih i specijalističkih obuka sukladno potrebama sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine. Vujević je ukazao na potrebu stalnog učenja i usavršavanja s ciljem podizanja kompetencija policijskih službenika na višu razinu i kvalitetne primjene stečenih znanja u svakodnevnom radu.