, , , , , , , Kliknite za galeriju

Ciklus obuka „Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“

07/11/2023

Danas je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova započeo ciklus obuka Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava, koje su pripremljene i realiziraju se u suradnji s Policijskom akademijom Prvi hrvatski redarstvenik iz Republike Hrvatske za djelatne policijske službenike Granične policije BiH. Predviđeno je da obuku pohađa ukupno 30 graničnih policajaca, podijeljenih u dvije skupine.

Na početku prvog ciklusa, ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević se nakon riječi dobrodošlica kratko obratio polaznicima obuke i predavačima odnosno kolegama iz hrvatske policijske akademije. Ističući veliko iskustvo koje hrvatske kolege imaju u radu kada je u pitanju zaštita granice po standardima FRONTEX-a i provedba stručnih/ specijalističkih obuka na tu temu, Vujević je podsjetio na činjenicu da naša agencija već četvrtu godinu provodi temeljnu obuku kadeta GP BiH po standardima FRONTEX-a odnosno nastavnim planovima i programima koji su usklađeni s FRONTEX-ovim CCC 2017 (Common core curriculum 2017), te da se trenutačno provode aktivnosti na usklađivanju spomenutih planova po CCC 2022.

„Vi ste djelatni granični policajci i svakako će vam dobro doći iskustvo hrvatskih kolega koji će, kao predavači i instruktori voditi obuke u Agenciji, koje inače realiziraju u zemljama Europske unije“ – kazao je Vujević koji se osvrnuo i na česte upite o tome što je u biti FRONTEX odnosno Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu. Naglasio je: „U biti, svi smo mi FRONTEX, odnosno svi mi koji težimo usvojiti suvremene standarde rada graničnih policajaca. Uz pomoć kolega koji su unaprijedili svoja znanja i uz napore svakog graničnog policajca ponaosob, možemo  efikasno zaštiti našu državnu granicu“. Vujević se dotakao i svih problema koji dolaze s aktualnom migrantskom krizom, naglašavajući da učinkovit odgovor i odupiranje tim izazovima zahtjeva konkretne aktivnosti i veće napore svih uključenih u sigurnosni sustav. „Ništa ne možemo sami. Samo uz pomoć kolega iz susjednih država može se učinkovito djelovati u zaštiti državne granice“: zaključio je Vujević, zaželjevši polaznicima uspješan rad, te da stečena znanja implementiraju na terenu, što i jeste smisao edukacije.

Uslijedilo je predstavljanje instruktora, a zamjenica načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Mirjana Abramović, koja je 27 godina u sustavu MUP-a RH, naglasila je važnost timskog djelovanja. „Ponosim se načinom na koji sam gradila svoju karijeru, a to je timski rad.  Način na koji svi možemo graditi i izgraditi svoju karijeru je taj da nismo fokusirani samo na sebe nego da je gradimo zajednički unutar timova“ – kazala je Abramović dodajući i to da je sa svojim timom već 15 godina trener FRONTEX-a. „Sve ono što je izgradio sam FRONTEX su ljudi koji rade unutar timova. Način na koji mi provodimo obuke je taj da smo svi jednaki prije svega. Svugdje, gdje dolazimo i održavamo obuke, kolege i ja očekujemo da ćemo naučiti nešto novo.  To je isključivo razmjena znanja, iskustava, kompetencija. Nećemo biti puno u učionici, bit ćete fokusirani na timove u koje ćete biti podijeljeni, snalaziti se i rješavati konkretne probleme“ – kazala je Abramović, te najavila kako će završni dan obuke pratiti osobno i načelnik Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić.

Inače, uz Mirjanu Abramović, tim predavača hrvatske akademije čine: Martina Grdinić, Robert Kralj, Dubravko Žurga, Siniša Jasić, Mato Kozina i Krešimir Kaniža.