Posjet Izaslanstva Nacionalnog centra za kontrolu dokumenata MUP-a Češke Republike

07/09/2023

Izaslanstvo Nacionalnog centra za kontrolu dokumenata MUP-a Češke Republike, predvođeno koordinatoricom za međunarodne odnose Andreom Frydryckovom, posjetilo je danas Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Riječ je o studijskom posjetu u sklopu Projekta Promocija znanja  u području otkrivanja krivotvorenih dokumenata (putnih isprava, boravišnih odobrenja i ispitivanja dokumenata), u kojem već dvije godine sudjeluje i Granična policija naše zemlje, čiji su predstavnici također danas boravili u Mostaru.

Goste je primio zamjenik ravnatelja Agencije Predrag Šupljeglav koji je, nakon riječi dobrodošlice i pozdrava u ime odsutnog ravnatelja Marka Vujevića, predstavio rad i temeljne zakonske nadležnosti Agencije u sklopu sigurnosnoga sustava BiH. Uslijedio je obilazak kompleksa, a goste je najviše zanimao suvremeno opremljeni kabinet za otkrivanje falsificiranih dokumenata koji je prošle godine Agenciji donirala Misija OSCE-a u BiH. Na konstataciju predstavnika Granične policije BiH kako je ista sofisticirana oprema za otkrivanje falsifikata instalirana na nekolicini graničnih prijelaza BiH ali ne na svim, predstavnici Nacionalnog centra za kontrolu dokumenata Češke istaknuli su svoju dobru praksu da se za granične prijelaze i policijsku akademiju kontinuirano nabavlja identična oprema, što uvelike olakšava prijelaz kadeta iz škole u preuzimanje i obavljanje zahtjevnih poslove graničnih policajaca.

Nakon obilaska kompleksa Agencije, Frydryckova je zahvalila menadžmentu Agencije na prijemu, te izrazila zadovoljstvo viđenim. Istakla je kako su uvjeti za rad u AEPTM-u, u nekim segmentima čak i bolji od onih u kojima rade češke kolege. Budući je bilo dosta govora o nastavnim planovima i programima, napomenula je kako je češka akademija partnerska organizacija FRONTEX-a već tri godine, te da AEPTM sa svojim kapacitetima i uvjetima rada može ostvariti isti status i da u provedbi neophodnih procedura svojim znanjem i iskustvom oni mogu puno pomoći.

Dodajmo i to kako će se tijekom boravka, kroz posjete organizacijskim cjelinama i postrojbama Granične policije BiH, službenici MUP-a Češke Republike upoznati s trendovima krivotvorenja dokumenata koje su naši istražitelji otkrili u proteklom razdoblju.