, , , , , , , , , Kliknite za galeriju

Suradnja s Policijskom akademijom RH s ciljem jačanja kapaciteta GP BiH

18/05/2023

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je završena četverodnevna obuka  „Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“, koja je organizirana u suradnji s Policijskom akademijom „Prvi hrvatski redarstvenik“ Republike Hrvatske. Tim hrvatskih predavača, u sastavu Krešimir Kaniža, Robert Kralj, Martina Grdinić, Aleksandar Čubrilo i Nikola Slamek, predvodila je Mirjana Abramović, zamjenica načelnika Policijske akademije.

Obraćajući se nazočnima na dodjeli certifikata, Abramović je zahvalila čelništvu naše agencije na pozivu za suradnju, te prenijela riječi zahvale svojih nadređenih, posebice hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji – kako je kazala – potencira udruživanje i međunarodnu suradnju.

Abramović, koja ima 25 godina iskustva u sustavu sigurnosti i koja je prošla sve razine policijskog posla, danas je naglasila kako 'srčano voli policijski posao i snažno podržava timski rad'.

„Uvijek naglašavam da mi sami ne možemo ništa, bez obzira na znanje ili dobru volju. Samo udruženi možemo riješiti svaki problem. Važan mi je timski rad, jer ono što vi ne znate, zna Vaš kolega“ – kazala je Abramović koja je ponosna na svoj tim certificiranih predavača, koji se nalaze na listama međunarodnih eksperata iz posebnih područja, prvenstveno zaštite državne granice i  ljudskih prava.

Ravnatelj Agencije Marko Vujević je zahvalio hrvatskim kolegama na trudu, uloženom u pripremu i realizaciju ove obuke, te kazao kako se nada da je ovo samo početak intenzivnije suradnje u smislu organiziranja stručnih obuka, ne samo za Graničnu policiju BiH, nego i za policijske službenike SIPA-e i DKPT-a, uvažavajući njihove potrebe u borbi protiv različitih vidova sigurnosnih izazova.

Policijskim službenicima Granične policije BiH je čestitao na ozbiljnom pristupu obuci vjerujući kako će stečena znanje znati iskoristiti u praksi i zadacima zaštite državne granice.

Podsjetimo, obuka je izvedena u skladu sa Zajedničkim nastavnim planom i program kojeg su prije četiri dana potpisali načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević, a na temelju Sporazuma o policijskoj suradnji i borbi protiv prekograničnog kriminala iz 2010.godine Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Cilj obuke je osposobljavanje policijskih službenika po FRONTEX-ovim standardima, čime se nastoji pokazati i poduprijeti najbolja praksa vezana za obavljanje poslova granične policije u segmentu zaštite granice i kompenzacijskih mjera. Veći dio obuke temeljio se na vježbama u simuliranim uvjetima zaštite državne granice, zbog čega je 19 graničnih policajaca na ovoj obuci bilo podijeljeno u timove. Svrha pristupa je u realnim situacijama provesti teoretski dio predavanja kako bi se najbolje prakse, vezane za provedbu zaštite državne granice, implementirale u rad policijskih službenika.