, , , , , , , , , , , , , , , Kliknite za galeriju

Posjet izaslanstva Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ i provedba obuke „Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“

15/05/2023

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je započela obuka Zajednički napori u jačanju kapaciteta: zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava, koja je plod suradnje naše agencije s Policijskom akademijom „Prvi hrvatski redarstvenik“ Republike Hrvatske. Tim predavača hrvatske akademije – policijski službenici Krešimir Kaniža, Robert Kralj, Martina Grdinić i Aleksandar Čubrilo, u sljedećih četiri dana radit će s policijskim službenicima Granične policije BiH, a za potrebe provedbe obuke hrvatske kolege su donijele i instalirale neophodnu opremu.

Obuka se izvodi u skladu sa Zajedničkim nastavnim planom i program kojeg su danas potpisali načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević, a na temelju Sporazuma o policijskoj suradnji i borbi protiv prekograničnog kriminala iz 2010.godine Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Cilj obuke je osposobljavanje policijskih službenika po FRONTEX-ovim standardima, čime se nastoji pokazati i poduprijeti najbolja praksa vezana za obavljanje poslova granične policije u segmentu zaštite granice i kompenzacijskih mjera. Veći dio obuke temelji se na vježbama u simuliranim uvjetima zaštite državne granice. Svrha pristupa je u realnim situacijama provesti teoretski dio predavanja kako bi se najbolje prakse vezane za provedbu zaštite državne granice implementirale u rad policijskih službenika.

„Ovo su zajednički napori u jačanju kapaciteta i zaštiti granice uz poštivanje ljudski prava. Izuzetna nam je čast što smo dio ovog projekta čiji ste vi nositelji. Vjerujem da ćemo partnerske odnose razvijati i da će ovakvih obuka biti još više“ – kazao je prigodom potpisivanja nastavnog plana i programa, ravnatelj Agencije Marko Vujević dodajući kako od hrvatskih kolega, te Republike Hrvatske, kao zemlje članice EU-a i NATO-a, svi možemo puno naučiti. Obraćajući se polaznicima obuke, Vujević je predložio interaktivan rad koji će unaprijediti njihove kompetencije u svim zadacima zaštite državne granice.

Prenoseći pozdrave hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i glavnog ravnatelja hrvatske policije Nikole Miline, načelnik Policijske akademije Prvi hrvatski redarstvenik Josip Ćelić je naglasio kako ministar Božinović potiče međunarodnu suradnju s kolegama u BiH.

„Ono što je važno za istaknuti je to da je strateški prioritet hrvatske policije međunarodna suradnja. Služba  za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju je jedna od osam službi akademije, ali je i jedna od vodećih zbog iskustva i  kvalitete rada“ – kazao je načelnik Ćelić za kolege koji će sljedećih četiri dana obučavati 19 graničnih policajki i policajaca BiH.

„Od početka migrantske krize 2015. hrvatski policajci su imali zahtjevan posao, koji je okončan 22.10.2019.  kada je hrvatska policija je ispunila sve tehničke uvjete za ulazak u Schengen. To je bio mukotrpan i dug proces, ali zahvaljujući ovim ljudima, edukatorima koji su naučili, podučili i osposobili sve kolege u RH mi smo ostvarili taj cilj. Jednako tako, to želimo i Vama, da svoj cilj ostvarite na najbrži način, s najmanje pogrešaka. Hrvatska policijska akademija sa svojim najboljim ljudima Vam stoji na raspolaganju“ – kazao je načelnik Ćelić.

Inače, Služba  za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, predvođena Mirjanom Abramović, kontinuirano radi na prepoznavanju sigurnosnih izazova, potreba terena i policije, te u skladu s tim radi kvalitetne stručne programe za edukaciju i zbog toga su prepoznati kao lider i u zemljama EU.

„Radite izuzetno težak i odgovoran posao i mislim da Vam mi, sa svojim znanjem, možemo pružiti puno, a vjerujem da će naše kolegice i kolege od Vas puno naučiti“ – kazao je na koncu svog obraćanja polaznicima obuke načelnik Hrvatske policijske akademije Josip Ćelić.