Potpisan Memorandum o suradnji AEPTM-a i PA Danilovgrad

27/04/2023

Memorandum o suradnji između Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova (Bosna i Hercegovina) i Policijske akademije Danilovgrad (Crna Gora) danas su u Danilovgradu potpisali čelnici spomenutih institucija Marko Vujević i Vladimir Stanišić.

Potpisivanje ovog dokumenta je rezultat ranije uspostavljene suradnje dvije institucije, imajući u vidu glavne ciljeve koji podrazumijevaju poboljšanje svih vidova obuke za službenike sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Strane potpisnice su se obvezale na promoviranje otvorene suradnje i transparentnosti, naravno u skladu sa zakonodavstvima svojih država.

Memorandum potvrđuje opredijeljenost za suradnju kroz razne oblike zajedničkog djelovanja, a posebice kroz: organiziranje znanstveno-istraživačkih aktivnosti, konferencija, simpozija, seminara i radionica, razmjenu stručnih i znanstvenih informacija, zajedničke istraživačke projekte, razmjenu akademskoga i stručnog kadra u redovnim i posebnim edukacijskim procesima, izradu programa usavršavanja akademskog i stručnog kadra, razmjenu nastavnih planova i programa, stručnu praksu, te kulturne i sportske aktivnosti.

Uz ravnatelja Vujevića, u izaslanstvu naše agencije koje je posjetilo Policijsku akademiju Danilovgrad bili su šefica Odjela za potporu Dunja Galić, šefica Odsjeka za pravne poslove Jelena Pupić i instruktor specijalističke obuke Mario Dedić. Bila je to prigoda za konkretnije sagledavanje mogućnosti za suradnju s jedinom institucijom za obuku pripadnika institucija za provedbu zakona u Crnoj Gori, koja je osnovana 2006.godine.

Svjesni važnosti institucija koje vode, Vujević i Stanišić su tijekom radnog sastanka iskazali želju za napredovanjem u smislu izrade nastavnih planova sukladno međunarodnim standardima, te kontinuiranog educiranja osoblja i uvođenja u obuke najsuvremenije opreme. Sigurnosni izazovi su sve kompleksniji i samo ulaganjem u edukaciju policijskih službenika možemo doprinijeti stabilnosti sigurnosnih sustava naših zemalja – zaključeno je na sastanku.