, , , , , , , , , , , , , , , Kliknite za galeriju

Jačanje granične sigurnosti: završena obuka „Nadzor nad krim-obavještajnim radom i analizom rizika“

28/04/2023

Danas je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, svečanom dodjelom certifikata, okončana petomjesečna obuke „Nadzor nad krim-obavještajnim radom i analizom rizika“ koja ima značajnu stratešku važnost po pitanju usvajanja jedinstvene metodologije na svim razinama institucija koje su uključene u integrirano upravljanje granicom, te jačanja sigurnosti naših granica pružanjem informacija u realnom vremenu o prekograničnim kretanjima i aktivnostima.

Riječ je o projektu kojeg su, od 3.11.2022. do 7.4.2023., organizirali Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Granična policija BiH uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Danske i Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Obuka je izvedena u skladu s Nastavnim planom i programom kojeg je, za srednju rukovodnu razinu, naša agencija izradila prema FRRONTEX-ovom modelu Analize rizika CIRAM 2.0, koji je zasnovan na integriranom modelu obavještajnog ciklusa, razmjene informacija, analize rizika i analitičkih proizvoda na lokalnoj, regionalnoj i strateškoj razini.

Ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević je zahvalio svim suradnicima na projektu čiji je cilj bio „uvezati predstavnike Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Uprave za neizravno oporezivanje, Ureda za veterinarstvo i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH da mogu, kroz protok bitnih informacija, imati nadzor i obavještajne podatke na vrijeme, te ih proslijediti kolegama koji će djelovati i praktično i preventivno“. Vujević je podsjetio na praksu Agencije u smislu praćenje međunarodnih standarda obuke u borbi protiv svih oblika sigurnosnih izazova. Naglasio je kako će i u ovoj oblasti Agencija biti otvorena za suradnju, te izrazio nadu u razvijanje daljnjih partnerskih odnosa s IOM-om kako bi se nastavni planovi i stručne obuke unaprijedili, s ciljem poboljšanja vještina i kompetencija policijskih i državnih službenika u vezi s nadzorom kriminalističko-obavještajnog rada i analizom rizika.

Obuku su pohađala 73 policijska i državna službenika, od čega 68 graničnih policajaca BiH.

Načelnik Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH Adnan Kosovac danas je naglasio kako su za razvoj Granične policije iznimno značajne oblasti kriminalističko-obavještajnog modela rada (ILP) i analize rizika. Podsjetio je kako je Granična policija BiH u zadnjih desetak godina uložila značajne napore s ciljem osposobljavanja službenika. „Jedna je stvar kad imate ljude koji rade svoj poslove, a druga je stvar kad imate trenere koji mogu dalje obučavati kadrove u našoj instituciji. Granična policija je pokazala da je otvorena za sve vidove suradnje i unaprjeđenje svog rada, a pogotovo nas raduje činjenica što smo se kroz ovaj model približili radu policija Europske unije, pogotovo FRONTEX-ovom modelu rada u oblasti analize rizika“ istaknuo je Kosovac.

Bitno je naglasiti da su treneri na ovoj obuci bili policijski službenici Granične policije BiH I Službe za poslove sa strancima, koji su stručno osposobljeni i certificirani od strane naše agencije 2019.godine za samostalno implementiranje FRONTEX-ovog modela Analize rizika CIRAM 2.0.

Koordinator za migracije IOM-a Dražen Rozić kazao je kako je IOM implementirao ovaj projekt uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske, te da će nastaviti tu suradnju kroz obuku graničnih policajaca/ kadeta, te inspektora uz pomoć sredstava Europske unije. „IOM je posvećen migracijama, pravima migranata, ljudskim pravima, osnovnim pravima koja traže zaštitu i samim ovim projektom nadam se da ćemo poboljšati pristup upravljanju migracijskim tokovima kroz BiH, kroz Službu za poslove sa strancima i Graničnu policiju BiH“ kazao je danas Rozić.

S obzirom na kompleksnost tematike, te sve izazove u pripremi i provedi ovog zahtjevnog projekta, ravnatelj Agencije je na koncu svečanosti zahvalnice uručio: Elvedinu Fetiću, višem inspektoru u zajedničkom Centru za analizu rizika, Midhadu Saltagi, inspektoru za istrage u Centralnom istražnom uredu, Ireni Marelja, inspektorici za administrativnu i operativnu potporu u Centralnom istražnom uredu, Almiru Kadiću, analitičaru Službe za poslove sa strancima, Međunarodnoj organizaciji za migracije i Maidu Pajeviću, šefu Odsjeka za temeljnu obuku Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.