Suradnja policijskih akademija BiH i RH

15/03/2023

U razdoblju od 7. do 9. ožujka 2023., u uzvratnom posjetu Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Zagrebu boravilo je izaslanstvo Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u sastavu: ravnatelj Marko Vujević, načelnica Odjela za potporu Ureda ravnatelja Dunja Galić i šefica Odsjeka za pravne, kadrovske i opće poslove Jelena Pupić.

Na sastanku s čelništvom Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, koju je predvodio načelnik Josip Čelić, predstavljen je rad svih službi akademije koja je ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, osnovana sedamdesetih godina 20. stoljeća kao Obrazovni centar. Ova Policijska akademija specijalizirana je ustanova u kojoj se organizira i realizira temeljna obuka budućih policajaca, obuka studenata, te specijalistička obuka policijskih službenika i vježbenika. Konkretno, u sklopu akademije su: Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti, Policijska škola "Josip Jović", Služba za cjeloživotno obrazovanje, Služba za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, Služba za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije, Služba za koordinaciju i provođenje projekata i istraživanja, te Služba za policijski trening.

Nakon predstavljanja svih službi akademije, na bilateralnom sastanku je konkretno razgovarano o suradnji dviju institucija, koja se do sada ogledala u provedbi obuka u sklopu projekta „Zajednički napori u jačanju kapaciteta - Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“, za policijske službenike Granične policije BiH. Uz Policijsku školu u Slupsku i Litavsku policijsku školu, naša agencija je jedan od partnera Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ na projektu koji planira prijaviti u sklopu ključne aktivnosti 2, suradničko partnerstvo programa Erasmus+.

Predstavnici naše agencije su posebnu pozornost posvetili programima stručnih usavršavanja i osposobljavanja koje provodi Služba za cjeloživotno obrazovanje zagrebačke akademije, te su u vezi s razmatrane mogućnosti priključenja predavača i instruktora Agencije budućim edukacijama.
Razmotreno je i proširenje suradnje na projektu „Zajednički napori u jačanju kapaciteta - Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“, koji Policijska akademija provodi s njemačkom Saveznom policijskom akademijom za policijske službenike zemalja na zapadno-balkanskoj migrantskoj ruti. Plan je jednu od budućih obuka u sklopu tog projekta organizirati u Agenciji u Mostaru, za djelatnike Granične policije BIH.

Također, dogovoreno je organiziranje andragoške radionice za predavače i instruktore AEPTM-a te pomoć Policijske akademije AEPTM-u u razvijanju platforme za e-učenje i implementiranje informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovne procese, dok su s voditeljem Muzeja policije otvoreni razgovori o organiziranju izložbe „Ljepota lažnog sjaja“ u Mostaru, edukativnih predavanja i razmjena knjižnične građe.

„Suradnja s Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iznimno nam je važna i odlučni smo je dodatno unaprijediti“, istaknuo je načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, dok je, s obzirom na dogovoreno, ravnatelj AEPTM-a Marko Vujević predložio sklapanje Memoranduma o suradnji, kojim bi se detaljnije razradile zajedničke aktivnosti i dao poticaj budućoj suradnji.