Nastavak suradnje NATO-a i AEPTM-a

20/02/2023

Predstavnici Političko-vojno-savjetodavnog odjela NATO stožera u BiH danas su posjetili Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te kroz razgovor s čelništvom naše akademije započeli pripreme za ovogodišnju suradnju.

Na sastanku s ravnateljem Markom Vujevićem i šeficom Odjela za potporu Dunjom Galić, savjetnica za izgradnju sigurnosnih institucija i vojno-politički istražitelj u NATO stožeru u BiH Lidra Zegali i Anadin Hebib zahvalili su Agenciji na prošlogodišnjoj suradnji koja je i u NATO sjedištu u Bruxellesu ocijenjena izvrsnom. Zegali je na početku sastanka istaknula kako je na posljednjem sastanku zemalja članica NATO-a službeno odobren Paket pomoći obrambeno-sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine, koji obuhvaća devet projekata za obrambeni i tri projekta za sigurnosni sustav naše zemlje.  Naglasila je kako je ovo prvi put da NATO pravi iskorak iz područja obrane i ulazi u područje sigurnosti, i to u tri oblasti: cyber sigurnost, borba protiv terorizma i zaštita kritične infrastrukture.

Na sastanku je rečeno da je Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova detektirana od strane NATO-a kao vodeća institucija za edukaciju iz navedenih područja. S tim u vezi, planirano je da u Agenciju dođu eksperti iz Bruxellesa, i to šefovi Odjela za borbu protiv terorizma i Odjela za obuku, koji će s članovima uprave i voditeljima odjela obuke razraditi planove ovogodišnje suradnje.

Ravnatelj Vujević se zahvalio predstavnicima NATO-a na dosadašnjoj, uspješnoj suradnji i izrazio zadovoljstvo u vezi planova buduće suradnje u oblasti borbe protiv terorizma. Podržao je pomoć eksperata iz NATO-a za edukaciju naših predavača, izradu nastavnih planova i programa i njihovu implementaciju kroz buduće obuke.