, , , , , , , , , Kliknite za galeriju

Suradnja OSCE-AEPTM: Obuka instruktora za identifikaciju krivotvorenih dokumenata

16/12/2022

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je okončana dvotjedna Obuka instruktora za identifikaciju krivotvorenih dokumenata i korištenju specijalizirane opreme za provjeru dokumenata, koju su pripremili i realizirali Friedrich Frank i Franz Zeiner, eksperti za ovu oblast iz Policijske uprave za Donju Austriju.

Na svečanoj dodjeli certifikata, šef ureda Misije OSCE-a u Mostaru Ioanis Piliourus je istaknuo kako su obuku zajednički organizirali Odjel za transnacionalne prijetnje Tajništva OSCE-a, Jedinica za sigurnost i upravljanje granicama uz potporu Misije OSCE-a u BiH, te da je obuka dio sveobuhvatnog projekta OSCE-a o identificiranju falsificiranih dokumenata koji trenutačno financira Vlada SAD. U ime OSCE-a, Piliourus se iskreno zahvalio domaćinu obuke odnosno čelništvu i zaposlenicima Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova na uspješnoj višegodišnjoj suradnji. Pohvalio je suradnju između OSCE-ovog ureda u Beču i Misije OSCE-a u BiH, kao i suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova Austrije i predavačima.

Ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević današnju prigodu je iskoristio kako bi se zahvalio OSCE-u na dosad implementiranim zajedničkim projektima, kao i na donaciji suvremene opreme za kabinet za otkrivanje falsificiranih dokumenata. Podsjećajući koje su sve specijalističke obuke održane u Agenciji samo u ovoj godini, te na eminentne stručnjake s kojima surađujemo, Vujević je istaknuo kako Agencija polako postaje regionalni centar za edukciju policijskih službenika, te da u tom smislu očekuje nastavak uspješne suradnje s OSCE-om.  

Osvrćući se na tijek obuke, predavač Fridrich Frank je istaknuo kako su za organiziranje i provedbu obuke bitni, s jedne strane organizacija, a s druge suvremena visokokvalificirana tehnika koju su imali na raspolaganju. „Mislim da bi vam svaka policijska akademija u Europi pozavidjela na tehnici koju imate  na raspolaganju“ – kazao je Frank ističući važnost opreme kao neophodnog sredstva za rad na svim budućim obukama policijskih službenika i kadeta u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. „Mislim da kriminal s falsificiranim dokumentima nema granica i zato je međugranična suradnja jako bitna. Siguran sam da ćemo suradnju nastaviti“ – zaključio je austrijski ekspert.