IV.ciklus obuke „Kriminalističko-obavještajni rad u potpori tužiteljstvu na suzbijanju korupcije“

16/12/2022

U sklopu Projekta jačanja tužiteljskih kapaciteta, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je okončan četvrti, ovogodišnji ciklus obuke „Kriminalističko-obavještajni rad u potpori tužiteljstvu na suzbijanju korupcije“. Petodnevna obuka, koju su pohađali predstavnici DKPT-a, SIPA-e, GP BiH, OS BiH, Tužiteljstva BiH i Uprave za neizravno oporezivanje, u prvi plan stavlja osposobljavanje zaposlenih u sektoru pravosuđa, sigurnosti, obrane i obavještajnih poslova da zajednički planiraju, organiziraju i izvode kriminalističko-obavještajne operacije s ciljem potpore tužiteljstvima na suzbijanju korupcije u našoj zemlji.

Obuku su zajednički organizirali Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće, OSA, Centar za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Centar za edukciju sudaca i javnih tužitelja RS, Policijska akademija Federalnog MUP-a, Ministarstvo unutarnjih poslova RS i Oružane snage BiH, a na dnevnom redu bile su teme: korupcija i suprotstavljanje korupciji iz perspektive tužiteljstva (legislativa-nedostatci, trenutačno stanje u BiH-problemi i studija slučaja, značaj krim-obavještajnog rada za rad tužitelja), agencije za provedbu zakona, krim-obavještajni rad u suprotstavljanju korupciji (SIPA, krim-obavještajni rad i suradnja agencija za provedbu zakona i tužiteljstva, studija slučaja), kriminalističko-obavještajni kapaciteti u BiH (presjek trenutačnog stanja, policijski rad vođen obavještajnim informacijama ILP), Metodologija krim-obavještajnog rada, rad sa živim izvorima, te rad u digitalnom okruženju.

U prigodi dodjele certifikata, ravnatelj Agencije  za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević je naglasio kako se jedino timskim radom može kvalitetno, suštinski odgovoriti na koruptivna djela, koja su „rak rana svakog društva, pa tako i našega“. „Ništa ne možemo sami. To je i poanta ove edukacije, da poveže sve institucije svih razina vlasti, da svoja znanja i iskustva  dijelimo s kolegama iz policijskih, sigurnosnih i pravosudnih tijela, jer smo svi u službi tužiteljstva koje mora kvalitetno odgovoriti u borbi protiv korupcije“ – kazao je Vujević, te na koncu istaknuo kako Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova ostaje otvorena za suradnju odnosno stoji na raspolaganju za sve vrste edukcija.

U osvrtu na petodnevnu obuku, jedan od predavača Predrag Nikolić se zahvalio kolegama na radu, zalaganju i profesionalnom odnosu u pripremi i realizaciji obuke. „Ono što mi možemo je to da se borimo protiv korupcije. U proteklih pet dana nesebično smo dijelili informacije i savjete kako se  bolje nositi s korupcijom -  po meni sigurnosnom prijetnjom br.1“ – kazao je Nikolić i na koncu ravnatelju Vujeviću uputio riječi zahvale za domaćinstvo, naglašavajući kako je naša agencija izrasla u respektabilnu instituciju koja, svojim motom 'znanje je moć', okuplja predstavnike institucije iz cijele BiH, da stječu znanja i vještine za borbu, ne samo protiv korupcije, nego i svih ostalih sigurnosnih prijetnji.