, , , , , , , , , , , , Kliknite za galeriju

Suradnja NATO, MS BiH i AEPTM - obuka Zaštita kritične infrastrukture

07/10/2022

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je okončana četverodnevna obuka „Zaštita kritične infrastrukture“ koju su zajednički organizirali NATO stožer u BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i naša agencija. Obuka je NATO akreditirana i održava se pod pokroviteljstvom NATO Centra za izvrsnost (NATO Centre of Excellence Defence Against Terrorism – Ankara CEO-DAT). Ovo je inače prvi put da spomenuti NATO centar izvrsnosti održava obuke izvan svoga sjedišta u Ankari, a voditelj mobilnog tima predavača bio je njemački pukovnik Uwe Berger koji je na završnoj ceremoniji kazao da im je cilj bio potaknuti polaznike na kritičko razmišljanje, suradnju i aktivno djelovanje kako bi u svojim institucijama iznašli rješenja za osnivanje i održavanje mreže ljudi koja će raditi na zaštiti kritične infrastrukture.  To i jeste bio glavni cilj obuke - omogućiti polaznicima da bolje razumiju na koji način zemlje razvijaju i održavaju dokazano efikasne nacionalne programe sigurnosti i zaštite kritične infrastrukture u sve kompleksnijem okruženju prijetnji i sigurnosnom okruženju kroz usvajanje holističkog pristupa koji tretira sve opasnosti. Obuka je bila fokusirana na vitalnu kritičnu infrastrukturu, uz zadržavanje temeljnog fokusa na terorističkoj prijetnji.

Polaznici obuke bili su predstavnici institucija iz sektora: zaštita i sigurnost, komunikacijska i informacijska tehnologija, energetika, vodno gospodarstvo, promet i financijske usluge. Njih 30-tak je četiri dana, kroz predavanja i rasprave o zaštiti kritične infrastrukture, radilo s predavačima NATO centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma: Ronaldom Sanford Bearseom, Jon Lee Morrisom,  Steven E. Bieberom, Alessandrom Lazariem i Jamesom Andersonom.

Polaznici su pozvani da nastave koristiti materijale koje su dobili na obuci, da ih dijele s kolegama jer je riječ o dokumentaciji u kojoj su sabrana iskustva stručnjaka iz Amerike i Europe iz proteklih 30-40 godina, a koja se tiču zaštite kritične infrastrukture.

Na završnoj svečanosti nazočnima su se obratili i pomoćnica ministra sigurnosti Ivana Veselčić, te ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević. Riječi zahvale uputili su predstavnicima NATO stožera u Sarajevu, te NATO centra izvrsnosti. I dok je Veselčić još jednom ukazala na činjenicu da BiH na žalost nema zakonske propise koji reguliraju kritičnu infrastrukturu, što je prioritet za sljedeće razdoblje, Vujević je naglasio kako je Agencija koju vodi otvorena za nastavak suradnje odnosno organiziranje obuka kojima bi se, u borbi protiv terorizma, educiranost društva naše zemlje podigla na najvišu razinu.