, , , , , , , Kliknite za galeriju

Izaslanstvo Policijske akademije Danilovgrad u posjetu AEPTM

23/09/2022

Izaslanstvo Policijske akademije Danilovgrad, predvođeno v.d. ravnateljem Vladimirom Stanišićem, danas je posjetilo Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Na radnom sastanku s ravnateljem Agencije Markom Vujevićem razgovarano je o modalitetima suradnje ove dvije institucije koje su, svaka u svojoj državi, dio sustava koji doprinose ukupnoj sigurnosti kroz provedbu suvremenih programa edukacije i treninga policijskih službenika, što je od nemjerljive važnosti za budućnost i prosperitet i Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je konkretno razgovarano o nastavnim planovima i programima temeljne obuke granične policije u skladu sa CCC 2017 – Zajednički okvirni nastavni plan za temeljnu obuku FRONTEX-a. Imajući u vidu da je Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova uspješno implementirala FRONTEX-ov program za obuku granične policije, izaslanstvo Crne Gore je zatražilo pomoć u davanju smjernica za izradu njihovog nastavnoga programa. U vezi s tim, dogovoreno je da članovi Radne skupine za izradu nastavnoga plana i programa za temeljnu obuku granične policije u skladu sa CCC 2017 Policijske akademije Danilovgrad sljedećeg mjeseca posjete Agenciju i detaljnije analiziraju sve segmente temeljne obuke graničnih policajaca Bosne i Hercegovine koji je AEPTM u studenom 2019.godine uskladila sa Zajedničkim nastavnim planom i programom temeljne obuke granične i obalske straže EU (Common Core Curriculum 2017).

Današnji sastanak čelnika policijskih akademija Crne Gore i BiH bio je prigoda i za razgovor o drugim aspektima suradnje ove dvije institucije. Zajedničko stajalište Stanišića i Vujevića je da treba razvijati tijesnu suradnju kako bi se odgovorilo stvarnim potrebama za obukom u policiji, a sve s ciljem implementiranja suvremenih sustava obrazovanja policijskih službenika koji će biti učinkoviti u područjima: integriranog upravljanja granicom, borbe protiv kriminala, korupcije, terorizma, trgovine ljudima, neovlaštenog prometa opojnim drogama, sprječavanja pranja novca, ilegalnih migracija i ostalih složenih kaznenih djela. Na tom tragu, dogovoreno je pokretanje procedure za potpisivanje sporazuma o suradnji.