Započela temeljna policijska obuka 50 kadeta DKPT

08/09/2022

S početkom nove školske godine 5.rujna , u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova temeljnu policijsku obuku za čin „policajac“ započelo je 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Nakon prijema kadeta, smještaja i zaduženja uniformi, 7 kadetkinja i 43 kadeta započeli su s nastavnim procesom, podijeljeni u dva razreda.

U amfiteatru Agencije, kadetima je danas riječi dobrodošlice uputio ravnatelj Marko Vujević koji je u svom kratkom obraćanju skrenuo pozornost na potrebu ozbiljnoga pristupa nastavnom procesu koji je izuzetno zahtjevan, ali kratak. Naime, kadeti će u sljedećih sedam mjeseci kroz 1336 nastavnih sati morati svladati nastavne jedinice 17 predmeta, koliko je predviđeno nastavnim planom i programom. Obuka za čin „policajac“ je podijeljena u tri faze, i to teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka i situacijska nastava s polaganjem završnoga ispita.

Vujević je istaknuo da je lijepo vidjeti uniformirane, mlade ljude koji su izabrali častan poziv i koji su puni elana i želje za učenjem. Podsjetivši kadete da su na natječaju izabrani kao najbolje rangirani, kazao je da od njih očekuje da u Agenciji ozbiljnim radom i zalaganjem opravdaju ukazano povjerenje. „Pružamo vam najbolje uvjete i rad sa stručnim predavačima. Želim da to iskoristite i svoju izobrazbu podignete na najvišu razinu“ – naglasio je Vujević dodavši kako od kadeta traži da 'budu dobar tim koji dobiva utakmice'.

Nastavni plan i program temeljne policijske obuke kadeta Direkcije za čin „policajac“ podrazumijeva obradu sljedećih predmeta: Policijski poslovi i ovlaštenja, Rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, Kriminalistička taktika, tehnika i metodika, Sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, Specijalno tjelesno obrazovanje, Tjelesna kultura i prva pomoć, Kriminalistička psihologija, Ustavno uređenje i sustav državne uprave, Kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, Ljudska prava, Informatika i komunikacije, Engleski jezik, te Nadležnost i poslovi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.