Zamjenik zapovjednika NATO stožera - brigadir Baris Akbas u posjetu AEPTM

25/08/2022

Povod za posjet Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova drugog čovjeka NATO stožera u BiH je organiziranje obuke „Zaštita kritične infrastrukture“ u organizaciji NATO Headquarters Sarajevo i uz potporu Agencije, koje je za tu namjenu osigurala neophodne kapacitete, te Ministarstva sigurnosti BiH.

Na sastanku s Markom Vujevićem, ravnateljem Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova bilo je govora o tehničkim detaljima obuke koja u fokus stavlja kritičnu infrastrukturu države odnosno njezine sustave, mreže i objekte koji pružaju osnovne usluge društvu, te predstavljaju okosnicu gospodarstva, sigurnosti i zdravlja.

Obuka je NATO akreditirana i održava se pod pokroviteljstvo NATO Centre od Excellence Defence Against Terrorism-Ankara (CEO-DAT). Koncipirana je na upoznavanju sudionika s osnovnim konceptima i politikama vezanim za sigurnost i zaštitu kritične infrastrukture kroz teme povezane s prevencijom i pripravnošću u slučaju potencijalnih incidenata, te dijeljenje iskustava, naučenih lekcija i najboljih praksi od strane predavača (akademski tim Pomorske akademije Massachusetts), kako bi sudionicima iz BiH pomogli u što učinkovitijem razvoju sposobnosti za upravljanje rizicima za zaštitu kritične infrastrukture.

Na obuci, koja će biti održana od 4. do 7.listopada ove godine, očekuju se predstavnici 40  institucija s kojima će raditi vrsni stručnjaci iz ove oblasti.

Uz brigadira Akbasa, na sastanku su bili predstavnici Političko-vojno-savjetodavnog odjela NATO-a Lidra Zegali, savjetnica za izgradnju sigurnosnih institucija i Anadin Hebib, vojno-politički istražitelj, te predstavnice Ministarstva sigurnosti BiH Ivana Veselčić i Lejla Čopelj.