, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kliknite za galeriju

GIZ/ AEPTM: Jačanje prekogranične suradnje u financijskim istragama

02/06/2022

Večeras je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova završila četverodnevna regionalna radionica naziva „Istrage u financijskim kaznenim djelima“. Sudjelovalo je više od 30 predstavnika tužiteljstava, agencija za provedbu zakona i poreznih uprava zemalja Zapadnog Balkana.

Radionica je organizirana u suradnji s GIZ-om odnosno Njemačkim društvom za unaprjeđenje međunarodne suradnje. U ime tog društva, koordinator Jasmin Hasić je podsjetio kako  projekt GIZ-a „Countering Serious Crime in the Western Balkans/ Suzbijanje teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“ djeluje punih 10 godina, te da je ovo njegova četvrta faza kojom se želi jačati prekograničnu suradnju s institucijama i mrežama Europske unije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Inače, projekt ima tri strateška cilja: pomaganje u izgradnji kapaciteta (tužiteljstava i tijela za provedbu zakona), operativnost u provedbi istraga i inter-operabilnost koja podrazumijeva povezivanje i konkretnu suradnju sustava na Zapadnom Balkanu s ciljem njihove efikasnosti.

Mostarska radionica ponudila je predavanja i rasprave o sljedećim temama: Financijske istrage, Zajednički istražni timovi, Prikupljanje informacija i dokaza, Financijska dokumentacija i analiza, Mjere ograničavanje i upravljanja, te Financijske istrage u digitalnom okruženju. Eksperti koji su vodili panele bili su: Barbara Lipovšek, Alenka Sagmeister Ranzinger i Stanislav Pintar iz Slovenije, Snežana Mojoska iz Sjeverne Makedonije, te Dejana Bakula i Jovo Marković iz Bosne i Hercegovine.

„Vjerujem da su se Vaša očekivanja u smislu obrade ove osjetljive teme ostvarila i da vam je boravak u Mostaru i našoj agenciji bio ugodan“ – kazao je prigodom dodjele certifikata ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević, koji se zahvalio svima koji su doprinijeli uspjehu ove radionice, prije svega predstavnicima GIZ-a. „Financijske istrage je složen pojam i osjetljiva tema. Od ljudi koji se time bave traži ozbiljan i odgovoran pristup. Ovakva razmjena iskustava i dodatna edukacija doprinijet će da se podižu vaše kompetencije, da se steknu nova poznanstva zbog lakše komunikacije, međunarodne suradnje i stručne pomoći“ – zaključio je Vujević.