Francuska veleposlanica u AEPTM

17/05/2022

Povod za posjet Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova izaslanstva francuskoga veleposlanstva u BiH, koje je predvodila veleposlanica Christine Toudic, bio je početak obuke „Aerodromska sigurnost i analiza sumnjivoga ponašanja na aerodromima“. Riječ je zapravo o programu stručnog usavršavanja za 19 policijskih službenika Granične policije BiH koji je nekoliko puta odgađan zbog Covid pandemije.

„Izuzetno sam sretna i zadovoljna što nakon  dvije godine ove sanitarne krize, kad nismo mogli realizirati različite programe, bilo bilateralne, bilo multilateralne suradnje, sad se konačno možemo ponovno vidjeti ovako uživo“ – kazala je francuska veleposlanica, te odmah na početku istaknula kako francusko veleposlanstvo u BiH ima jako dugu i dobru suradnju s Graničnom policijom BiH, posredstvom atašea za unutarnju sigurnost koji je poveznica sa svim sigurnosnim institucijama u Francuskoj.

„Moram reći da, unatoč sanitarnoj krizi, operativna suradnja nije nikada prestala i da ona služi da se pojača učinkovitost naše suradnje i to na takav način da od te suradnje imaju koristi, kako naše dvije zemlje, tako i sve ostale zemlje u okruženju. Pored operativne, postoji i tehnička suradnja, zahvaljujući kojoj unaprjeđujemo naše sposobnosti. I ova obuka ide u tom smjeru. Govorit će se o sigurnosti zračnog prometa. Obuka je specifična, namijenjena povećanju sigurnosti kako bi naši građani putovali u najboljim uvjetima“ – kazala je veleposlanica Toudic dodajući kako 'i ovo može biti jedan od koraka na putu prema Europskoj uniji zato što je dio koji se odnosi na sigurnost bitan dio europskog pravne stečevine'.

Toudic je podsjetila da Francuska trenutačno predsjeda Europskom unijom, te da je sigurnost i sve što se tiče sigurnosti u srcu francuske diplomacije odnosno centralna tema.

Toudic je zahvalila ravnateljima Granične policije BiH i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova na suradnji, uz napomenu kako misli da je suradnja BiH i Francuske jako dobra.

U ime domaćina nazočne je pozdravio ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević koji je iskazao zadovoljstvo suradnjom Agencije u  ovom međunarodnom projektu koji će doprinijeti sigurnosti na prostoru svih zračnih luka u BiH. „Naša agencija će uvijek biti otvorena za ovakav vid suradnje, dobar domaćin i partner kada su u pitanju edukacije i podizanje kompetencija policijskih službenika. „Želim naglasiti važnost eksperata iz francuske granične policije koji će voditi obuku. Vjerujem da će polaznici unaprijediti svoja znanja, prenijeti ih kolegama i primijeniti u praksi“ – naglasio je Vujević.

Obuku „Aerodromska sigurnost i analiza sumnjivoga ponašanja na aerodromima“ provest će eksperti iz navedene oblasti iz Republike Francuske, uz stručnu potporu policijskih službenika Granične policije BiH, u prostorijama naše agencije, te prostorijama Granične policije BiH u Zračno luci Mostar.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić kazao je kako je u pogledu aerodromske sigurnosti ovo jako bitna obuka.

„Samo značajnim ulaganjem u edukaciju, usavršavanje i materijalno-tehničku opremljenost možemo ići u korak s primjenom najmodernijih praksi koje nam dolaze iz zemalja Europske unije. S tim u vezi rekao bih da nas upravo ovakve obuke dovode u situaciju da naše sveukupne aktivnosti podignemo na višu razinu, naravno na zadovoljstvo građana BiH i svih onih koji dolaze u BiH“ – kazao je Galić, te zahvalio Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova koja pruža izvrsne uvjete za obuku, dok je kolegama poručio da kvalitetno upiju znanje, jer Francuska, kao zemlja, igra bitnu ulogu u svjetskim razmjerima kada je riječ o sigurnosti. „Čini nam posebnu čast i zadovoljstvo da učimo od najboljih“ – zaključio je Galić.

U pratnji ravnatelja Vujevića, francusko izaslanstvo je obišlo kompleks Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, gdje su se na licu mjesta i kroz razgovore s predavačima informirali o uvjetima rada s kadetima kada je u upitu temeljna policijska obuka, te s policijskim službenicima koji dolaze na specijalističke programe.

Na radnom sastanku, predstavnici francuskoga izaslanstva su izrazili zadovoljstvo viđenim. S obzirom na kapacitete kojima Agencija raspolaže, naglasili su kako ima prostora za suradnju naše agencije i francuskih policijskih akademija. Zajedničke projekte tek treba definirati, naravno u suradnji i prema potrebama policijskih agencija Bosne i Hercegovine. Zajedničko  stajalište je da se sigurnosna pitanja ne rješavaju parcijalno, te da je otvorenost za međunarodnu suradnju jedini put da se stupanj sigurnosti podigne na najvišu moguću razinu.