XV. generacija policajaca

30/09/2021

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je u čin policajac promovirano 16 kadeta Policije Brčko distrikta BiH. Riječ je o XV. generaciji koja je u Agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku I.razine i stekla čin policajac. Nastavu su pohađali u skladu s Nastavnim planom i programom temeljne policijske obuke kadeta Policije Brčko distrikta u trajanju od osam mjeseci. Obrazovni proces je bio podijeljen u tri faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama, praktična obuka i završni ispit.

Na prigodnoj svečanosti kadetima je certifikate uručio Marko Vujević, ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Čestitavši kadetima na ostvarenim rezultatima, Vujević je kazao da je ova generacija odradila kvalitetnu obuku, kroz koju je stekla vještine i znanja koje će primijeniti u praksi u svojim matičnim policijskim postajama. „Na ovaj način gradimo i jačamo sigurnosni sustav Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će ovi mladi ljudi težiti usavršavanju kako bi odgovorili najtežim profesionalnim zadatcima“ - kazao je Vujević dodajući kako Agencija, koju vodi, nastoji podići kompetencije svojih predavača, te da se u tom smislu velika pozornost posvećuje usavršavanju ljudskih resursa. „Možemo imati izvrsne objekte i uvjete za rad, ali ljudski faktor je najbitniji koji će te mlade ljude, koji žele raditi u policiji i čija smo mi prva stepenica, motivirati i izvući maksimum u obrazovnom procesu. Čestitam kadetima Policije Brčko distrikta koji se odvažili, u ovim teškim i izazovnim sigurnosnim vremenima, raditi častan i odgovoran policijski posao“ – zaključio je Vujević.

U ime šefa Policije Brčko distrikta Gorana Pisića, nazočnima se obratio zapovjednik Postrojbe opće policije Dragomir Nišić koji je podsjetio kako Policija Brčko distrikta već dulji niz godina ima dobru suradnju s Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti. „Što se tiče ove generacije kadeta, ne sumnjamo u njihovu obučenost i znanja koja ste im vi prenijeli, a na nama je sada da to sve što su ovdje naučili prenesemo u praksu i da im pomognemo da se uklope i efikasno obavljaju teške policijske poslove“ – naglasio se Nišić koji se posebice zahvalio na trudu predavačima i mentorima Agencije.

Inače, Nastavni plan i program temeljne policijske obuke I.razine kadeta Policije Brčko distrikta realiziran je kroz 16 predmeta odnosno 1323 nastavna i radna sat. Temeljna policijska obuka kadeta Policije Brčko distrikta obuhvatila je predmete: policijske ovlasti i etika, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, policijska psihologija, ustavno uređenje i sustav državne uprave, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije, te engleski jezik.

Opći uspjeh ove generacije je vrlo dobar, a kadetom generacije Nastavničko vijeće Agencije je proglasilo Bakira Memiševića koji je, pozdravivši zapovjednika Nišića, ravnatelja Agencije i sve nazočne, kazao: „Velika mi je čast i zadovoljstvo što stojim danas ovdje ispred Vas, kao kadet generacije. Za ovaj uspjeh, velikim dijelom, zaslužne su i moje kolege koje su tijekom cijele obuke stvarale dobru atmosferu, koja nas je uvijek poticala na rad“. Memišević u svom govoru nije zaboravio zahvaliti uposlenicima Agencije, posebice profesorima i mentorima, koji su im osigurali kvalitetne uvjete za rad.