Sprječavanje i suzbijanje ilegalne trgovine umjetninama (osnovna obuka)

10/09/2021

Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova organizirala je, uz stručnu potporu OSCE misije u Bosni i Hercegovini i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Ured INTERPOL-a), specijalističku obuku o temi Sprječavanje i suzbijanje ilegalne trgovine umjetninama (osnovna obuka). Obuka je održana od 8. do 10.9.2021.godine za 14 policijskih službenika iz SIPA-e, Policije Brčko distrikta, FUP-a, GP BiH i Uprave za neizravno oporezivanje. Cilj obuke je stjecanje i usavršavanje znanja kako bi policijski službenici, koji rade na kaznenima djelima vezanim uz ilegalnu trgovinu umjetninama, podigli  kompetencije iz ove oblasti.

Uz predavače Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, u provedbi obuke sudjelovali su Verica Trbić, stručna savjetnica u uredu INTERPOL-a BiH, Dženan Jusufović iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama, te Sanja Fitzerald u ime OSCE misije u BiH. Predavači su istaknuli kako je prihvaćanje umjetnosti, kao dobre investicije, pridonijelo trendu porasta kriminaliteta u vezi s umjetninama. Profitabilnost ove skupine kaznenih djela potvrđuje podatak prema kojem se, na globalnoj razini, ilegalno trgovanje umjetninama nalazi odmah iza ilegalne trgovine oružjem i narkoticima. Budući je navedeni problem kompleksan i postaje sve veći međunarodni problem, tako pronalazi svoje mjesto i u sferi organiziranog kriminala.

Unatoč svemu navedenom, upozoravaju predavači, ilegalnoj trgovini umjetninama u globalnom smislu nije posvećeno dovoljno pažnje. Istražitelji, kojima se dodjeljuju slučajevi iz ove oblasti često su nekvalificirani i nemaju potrebna znanja iz tog područja. Također, s obzirom na globalnost ovog problema i činjenicu da za druge probleme, poput trgovine drogom i oružjem, postoje preventivne mjere i sistematičniji pristupi rješavanja, područje zaštite umjetnina zaostaje u tom smislu. U tome je i vrijednost netom okončane specijalističke obuke, koja je iznimno dobro ocijenjena među policijskim službenicima, a koja bi trebala potaknuti ozbiljniji pristup naših institucija u usavršavanju policijskih službenika i borbi protiv ilegalne trgovine umjetninama.

Prije dodjele certifikata, obraćajući se polaznicima obuke, ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević je kazao kako vjeruje da je ovo bilo korisno iskorišteno vrijeme. Zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji  specijalističke obuke, Vujević je naglasio da je 'intencija ove agencije raditi na organiziranju viših razina specijalističkih obuka o problemima ilegalne trgovine umjetninama, a sve u skladu s potrebama sigurnosnih agencija.

U proceduri priprema specijalističkih obuka, Vujević je podsjetio da je praksa Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova zatražiti od sigurnosnih agencija očitovanje po pitanju potreba za specijalističkim programima, nakon čega Agencija u skladu sa svojim mogućnostima odnosno kadrovima unutar agencije i s ekspertima iz domaćih institucija i međunarodnih organizacija nastoji udovoljiti tim zahtjevima. „Što se tiče obuke o temi sprječavanja i suzbijanja ilegalne trgovine umjetninama,  nakon ove osnovne obuke radit ćemo na izradi naprednih programa, što je u interesu i policijskih agencija i nas kao institucije kojoj je to zakonska nadležnost“: zaključio je Vujević.