Edukacijsko-koordinacijski forum: obuka „Kriminalističko-obavještajni rad u potpori tužiteljstvima na suzbijanju korupcije u Bosni i Hercegovini“

03/09/2021

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je završena obuka „Kriminalističko-obavještajni rad u potpori tužiteljstvima na suzbijanju korupcije u Bosni i Hercegovini“ koju su pripremile i realizirale institucije okupljene unutar Edukacijsko-koordinacijskog foruma (OSA, OS BiH, AEPTM, FMUP PA, MUP RS, VSTV, CEST FBiH i CEST RS). Aktualne teme iz ove oblasti obradili su predavači Edukacijsko-koordinacijskoga foruma, koji svakodnevno obavljaju poslove unutar OSA-e, SIPA-e, GP BiH i RJT RS.

U prigodi dodjele certifikata, u ime domaćina, nazočnima se obratio ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević koji je pred istražiteljima i tužiteljima iz 15 institucija BiH ukazao na značaj rada i zalaganja Edukacijsko-koordinacijskoga foruma. „Mora postojati koordinacija između svih institucija ako se želi dati učinkovitija potpora našim pravosudnim tijelima odnosno tužiteljstvima i sudovima. Bitno je prikupiti kvalitetne podatke, informacije i argumente za pokretanje sudskih procesa, kako bi bio ostvaren konačni cilj i korupcija bila svedena na najnižu razinu. Što se tiče korupcije, nulta tolerancija je deklarativno stajalište u svim institucijama. Međutim, da bi to tako i bilo, moramo ulagati u ljudske resurse i kontinuirano ih educirati kako bi biti sposobni odgovoriti pošasti koja u sivu masu odnosi ogromne količine novca“: naglasio je Vujević dodajući da će Agencija koju vodi, i koja je članica Edukacijsko-koordinacijskoga foruma, biti spremna ustupiti sve svoje resurse u organiziranju sličnih programa.

U ime Edukacijsko-koordinacijskoga foruma, voditeljica Projekta jačanja tužiteljskih kapaciteta Amila Rahić je podsjetila kako su od prve obuke iz ove oblasti prošle dvije godine, te da je epidemiološka situacija zahtijevala da se ovaj drugi ciklus vremenski skrati i metodološki izmijeni, ali da ipak vjeruje u postignutu kvalitetu i da su polaznici dobili znanje po koje su došli. „Diskusija i sudjelovanje su bili na zavidnoj razini  i vjerujem da će ovo biti osnova za buduću kvalitetniju suradnju kako bi se u predmetima korupcije i organiziranoga kriminala postigla veća učinkovitost“: zaključila je Rahić.

Jedan od predavača Predrag Nikolić je ustvrdio da je obuka, unatoč programskim izmjenama, u potpunosti ispunila ciljeve i zadatke i da su polaznici pokazali visoku razinu odgovornosti. „Ono što me je posebno fasciniralo je bila razina vaše otvorenosti, kolegijalnosti i profesionalnosti. Što se tiče teme, u gradaciji sigurnosnih prijetnji, složili  smo se da je korupcija prijetnja broj jedan. Ovakvi skupovi su kap u moru, ali edukacije ove vrste se moraju organiziraju, kako bi  ljudi iz struke i sa terena imali priliku razgovarati, dijeliti iskustva i probleme, te ponuditi rješenja, i to je jedini način da idemo dalje“: naglasio je Nikolić i na koncu podsjetio kako je Edukacijsko-koordinacijski forum potekao upravo iz Mostara, iz prve suradnje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Projektom „Potpora pravosuđu u BiH – jačanje tužiteljskih kapaciteta u sustavu kaznenoga pravosuđa, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće nastoji ostvariti bolje rezultate rada i unaprijediti kredibilitet tužiteljskoga sustava u BiH, sustava koji je odgovoran građanima naše zemlje i potpuno usklađen sa standardima Europske unije.