AEPTM, SHOT, CELLEBRITE, UNICEF i SAVE THE CHILDREN: Obuke iz oblasti digitalne forenzike

31/08/2021

U organizaciji Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Cellebrite tvrtke iz Izraela, tvrtke SHOT iz Zenice, organizacija Save the Children i UNICEF-a, od 13.do 31.08.2021. godine, u Agenciji je održan ciklus obuka za digitalne forenzičare koje je pohađalo osam policijskih i državnih službenika iz Obavještajno-sigurnosne agencije, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Federalne uprave policije, Policije Brčko distrikta i ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske i županije Zeničko-dobojske.

Tri obuke (CMFF-Cellebrite Mobile Forensics Fundamentals, CCO-Cellebrite Certified Operator i CCPA-Cellebrite Certified Phisycal Analyst) su realizirane prema nastavnim planovima i programima koje je razvila izraelska tvrtka Cellebrite, koja je vodeći svjetski proizvođač naprednih, inovativnih i kompaktnih sustava za forenziku mobilnih uređaja, a  obuku je vodio Roque Goitia iz Izraela.

Polaznicima obuke certifikate je uručio Marko Vujević, ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova koji je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli organiziranju i realiziranju ove obuke. Podsjetio je na temeljne nadležnosti naše institucije, te naglasio kako organiziranje različitih specijalističkih obuka traži angažiranje eksperata, kako iz zemlje, tako i inozemstva, što je u ovom slučaju i urađeno. „Uvjeren sam da će polaznici obuka sve naučeno iskoristiti u praksi, i tako biti potpora policijskim i pravosudnim institucijama. Agencija će uvijek podržati ovakve projekte, i za sve koji žele kvalitetno raditi naša vrata će uvijek biti otvorena, jer mi želimo biti prepoznatljiv regionalni centar za složene, inovativne i sofisticirane edukacije, jer samo takvim ozbiljnim pristupom sigurnosnim problemima možemo ojačati temelje sigurnosnog sustava naše zemlje“: zaključio je Vujević.   

Prvi čovjek tvrtke SHOT iz Zenice Vedran Ključanin zahvalio se čelništvu Agencije koje je podržalo organiziranje ovih obuka, te organizacijama Save the Children i UNICEF koje su u financijskom smislu podržale edukaciju pripadnika policijskih institucija BiH.

Inače SHOT je tvrtka iz Zenica koja radi 20 godine, a posljednjih deset je opredijeljena da bude lider u polju  digitalne forenzike s partnerima Cellebrite iz Izrale i INSIG-2 iz Zagreba. „Nadam se da je ovo početak suradnje koja će, kroz godine koje dolaze, rasti i da ćemo u našoj zemlji imati što više digitalnih forenzičara, jer danas je digitalna forenzika svuda oko nas. Svi ostavljamo 'digitalnu prašinu' i 2,7 bilijuna mobitela na svijetu govori o tome, a naš je zadatak da pomognemo našim institucijama da kriminalne slučajeve privedu na što bolji način uz što više informacija. I zato služe ovakve obuke“: naglasio je Ključanin.

Aida Ivaković, projekt menadžer organizacije Save the Children je kazala kako im je čast što su u sklopu projekta „Prevencija i rad na sprječavanja seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju“, uz nabavu forenzičke opreme, imali priliku sudjelovati u organizaciji ove obuke koja je druga u nizu edukacija kroz koje je 12 policijskih eksperata dobilo dodatno obrazovanje. „Iskreno se nadamo da će i ova edukcija doprinijeti da djeca  budu što je moguće sigurnija u digitalnom okruženju, jer sve više vremena zahvaljujući i pandemiji, a i inače jer je doba digitalizacije, provode u digitalnom okruženju. Na nama odraslima je da osiguramo da sva djeca budu informiranja o svim rizicima i prijetnjama koja ih vrebaju u digitalnom okruženju“: ustvrdila je Ivković.

Predstavnik UNICEF-a Mario Tokić izrazio je nadu da su polaznici obuka odnosno policijski službenici zadovoljni edukcijom. Naglasio je kako će njihova evaluacija poslužiti za koncipiranje daljnjih aktivnosti u smislu zaštite djece od nasilja putom interneta.

Na koncu programa, Goran Oparnica iz tvrtke INSIG-2 iz Zagreba je održao prezentacije o najnovijim trendovima u svijetu iz oblasti digitalne forenzike.