Specijalistička obuka „Financijske istrage“

27/05/2021

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, od 25. do 27.svibnja, održana je specijalistička obuka „Financijske istrage“. Ova specijalistička obuka organizira se za potrebe policijskih službenika i predstavnika institucija za provedbu zakona s ciljem stjecanja znanja i vještina za identificiranje i praćenje tokova novca koji proizlaze iz kaznenih djela i koji su vezani za utvrđivanje nesrazmjera između stečene imovine i zakonitih prihoda.

Prigodnim riječima polaznicima obuke obratio se ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević naglašavajući kako je intencija ove institucije širiti suradnju, kako sa sveučilišnom zajednicom, tako i s institucijama za provedbu zakona u smislu angažiranja eksperata s ciljem osuvremenjivanja specijalističkih obuka u skladu s potrebama policijskih tijela naše zemlje koja moraju biti spremna adekvatno odgovoriti na sve sigurnosne izazove. Tako je i ova obuka plod suradnje više agencija i institucija za provedbu zakona BiH, a predavači su bili treneri obučeni u sklopu UNODC-jevog programa „Izgradnja regionalnih kapaciteta u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma u jugoistočnoj Europi“, u sklopu kojeg je obučeno ukupno 10 trenera iz oblasti financijskih istraga.   

U ovom ciklusu obuke, treneri su bili eksperti iz područja financijskih istraga Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije i Uprave za neizravno oporezivanje.

Inače, obuku je pohađalo 12 policijskih i državnih službenika koji rade na poslovima spriječavanja, istraživanja i otkrivanja gospodarskog i financijskog kriminala institucija i agencija za provedbu zakona u BiH, i to iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, Federalne uprave policije, Policije i Porezne uprave Brčko distrikta BiH, Policijske uprave Federacije BiH, Policijske uprave Republike Srpske, Uprave za neizravno oporezivanje i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.