Promovirana XII. generacija mlađih inspektora

23/12/2020

U nazočnosti predstavnika sigurnosnih institucija naše zemlje, u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je u čin 'mlađi inspektor' promovirano 10 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. To je XII. generacija koja je u Agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku II.razine i stekla čin 'mlađi inspektor'.  

Na prigodnoj svečanosti kadetima su čestitali ravnatelji Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA Marko Vujević i Darko Ćulum.

Ističući kako je Agencija osigurala najbolje uvjete za izobrazbu policijskih kadrova, Vujević je izrazio nadu da će kadeti, kad stupe na dužnost, znanja i vještine stečene u Agenciji znati na najbolji način primijeniti u praksi. Podsjetivši da je ovo prva generacija kadeta koja je školovana u novom kompleksu, u kojem Agencija djeluje od sredine ove godine, Vujević se pohvalnim riječima osvrnuo na tijek obuke, boravak kadeta u Agenciji i postignuti rezultat. S tim u vezi, zahvalio je svima koji su tomu doprinijeli: predavačima, instruktorima i mentorima Agencije. „Ovim mladim ljudima želim uspješan rad, jer nije mala stvar, u ovako izazovnim vremenima, prihvatiti se tako izazovnog i časnog posla“ – kazao je Vujević, te na koncu obrazložio da je, vezano uz pandemiju Covida 19, i Agencija imala iste probleme kao i cijeli obrazovni sustav, zbog čega je sustav izvođenja nastave bio kombiniran (izravno, on-line i situacijska nastava na terenu).

Obraćajući se budućim kolegama, ravnatelj SIPA-e Darko Ćulum im je poručio da 'dostojanstveno nose uniformu policijskoga službenika i značku onako kako to priličiti policijskom službeniku i ovlaštenoj službenoj osobi'. „Policijski posao je častan i human, ali istodobno odgovoran i stresan. Zato vam još jednom čestitam“ – kazao je Ćulum, te za utorak, 29.12.2020.godine najavio polaganje svečane zakletve, kada će promovirani mlađi inspektori SIPA-e započeti pripravnički staž u pratnji mentora. Na koncu svoga govora, Ćulum je zahvalio Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova na uspješnoj suradnji, uz nadu da će i u budućnosti ove dvije institucije nastaviti graditi dobre odnose.

Inače, temeljna obuka kadeta SIPA-e za čin mlađeg inspektora je realizirana kroz 745 nastavnih i radnih sati, podijeljenih u dvije faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava. Opći uspjeh ove generacije je vrlo dobar (4.3)., a kadetom generacije Nastavničko vijeće Agencije je proglasilo Petra Đukića.