Prvi kadeti u novom kompleksu Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova

31/08/2020

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je započela obuka 18 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. Osnovnu policijsku obuku I.nivoa, za čin 'policajac' pohađat će osam kadeta, dok će njih desetoro pohađati osnovnu policijsku obuku za stjecanje čina 'mlađi inspektor'.

Njihovo školovanje značajno je po tome, što su to prvi kadeti koje će Agencija školovati i obučavati u novoizgrađenom kompleksu objekata. Kompleks je izgrađen na zemljištu površine 45.000m² koje je Agencija, odlukom VFBiH, dobila bez naknade u krugu Kasarne „Stanislav Baja Kraljević“. Smještajni, upravni i nastavni objekti, te sportska dvorana prostiru se na skoro 10.000 četvornih metara. Traju još radovi na vanjskom uređenju, a to uključuje uređenje prostora za borilačke vještine, mali nogomet, rukomet, košarku, odbojku, te atletsku stazu. Vrijednost kompleksa je 12.192.200 milijuna maraka.

S obzirom na aktuelnu situaciju po pitanju pandemije virusa COVID 19, Agencija je poduzela smo sve neophodne, preventivne mjere, u skladu s Preporukama za organizovanje radnoga procesa u stanju proglašene pandemije. Obrazovni proces za čin 'policajac' kadeta SIPA-e trajat će 26, a za čin 'mlađi inspektor' 17 sedmica.

Inače, što se tiče provođenja temeljnih nadležnosti Agencije u ovoj godini, krajem trećem mjeseca, u Agenciji je  osnovnu policijsku obuku I.nivoa, za čin 'policajac', završilo 99 kadeta Granične policije BiH. S obzirom da je u tom razdoblju započela pandemija virusa, nije organizovana uobičajena svečanost dodjele certifikata.