Posjeta delegacije Policijske akademije Hunan NR Kine

11/12/2019

Delegacija Policijske akademije Provincije Hunan Narodne Republike Kine, predvođena prof. Xuenongom Zhouom, sekretarom stranke i prvim komesarom, posjetilа je Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Visoke goste dočekao je i pozdravio zamjenik direktora Saša Govedarica.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i delegacija Ministarstva sigurnosti BiH, Govedarica je upoznao goste sa osnovnim nadležnostima i aktuelnostima vezanim uz rad naše agencije. Detaljniju prezentaciju održao je Maid Pajević, šef Odsjeka za provođenje stručne i osvnovne obuke, a u razgovorima su učestvovali i Elvir Velić, šef Sektora za obuku, te Irina Kolak-Mandić, šef Odsjeka za poslove sa polaznicima obuke i evidencije, koji su boravili u Kini, na drugom i trećem Lianyungang forumu koji su bili posvećeni jačanju saradnje između agencija za provođenje zakona i sigurnosnih službi sa ciljem osnaživanja njihovih kapaciteta u budućnosti, kako bi se uspješnije prevenirali i suzbijali svi oblici kriminala na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Nakon prezentacije i razmjene informacija koje se odnose na sisteme školovanja policijskih dužnosnika u Kini i BiH, gosti su posjetili i novoizgrađeni kompleks objekata Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Kineska delegacija je iskazala interes za razvoj saradnje s Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, a konkretne aktivnosti bit će dogovorene tokom sljedećega susreta čelnih ljudi Policijske akademije Provincije Hunan i naše agencije.